2021-09-17
夏天热辣辣,奈何打边炉条瘾始终好劲,一于趁放假约埋屋企人去大埔食下鸡煲。去到大埔,发觉有一段长时间冇嚟过大埔/太和一带,今日食呢间八妹鸡煲喺大埔旧墟直街,属于大埔区内出名比较多嘢食嘅区域。秘制八妹鸡煲一只($230)半只鸡$155,一只鸡就$230。我哋叫咗一只鸡,份量够晒多,一开头都惊自己眼阔肚窄,但系越食越吸引,最终都成功jep晒落肚。鸡煲喺厨房入面已经煮好咗,店员一拎出嚟就食得。鸡煲酱汁极度惹味,我哋拣咗中辣,由于我哋都几食得辣,所以觉得啱啱好。鸡肉本身嘅肉质够晒嫩滑,唔会太老,搭配埋惹味酱汁,完全系冇得输。杂饺($55)食埋鸡煲就可以自己加汤直落打边炉,首先叫咗一份杂饺,入面有韭菜饺、鲜虾云吞、鱼皮饺,呢个价位有8粒饺算系咁。唐生菜($30)食鸡煲一定系配唐生菜,一片片生菜索晒秘制嘅鸡煲酱汁,即刻升华咗唔少!竹笙($62)菇拼($42)薯粉($18)冬瓜茶($32)冬瓜茶大大杯上枱,饮落差唔多有出面台式饮品店咁大杯!
冬瓜茶大大杯上枱,饮落差唔多有出面台式饮品店咁大杯!