每次同一大班朋友食饭,都会烦恼去咩餐厅可以坐到咁多人之余,又唔洗等好耐位。谂黎谂去,都系食下放题火锅类既餐厅系最佳之选~平时多数都系喺朋友屋企打边炉,但今次大家都懒买野同洗野,决定出去食~我地去到油麻地地铁站附近既「滚喜」,佢地既店铺好大间,包保多多人都坐得落,仲好宽敞舒适添~ 我地7 点过少少黎到,好快就坐满食客。餐厅好阔络,非常开扬,亦都好通风~ 唔洗惊焗住一身火锅味,睇落可以容纳好多食客,而且餐厅内既软座椅几舒服,大家可以慢慢享用放题晚餐 😍开始起筷前,我地要自己调味先。佢地既调味料款式好多,全部都系自家制,有品质保证。我个人比较中意蒜蓉、辣椒同埋葱,加埋酱油之后,就闻到阵阵幽香 😙不久,店员就端上一个铁锅,里面放满秘制麻辣鸡块、洋葱、芫荽同辣椒🌶️。虽然麻辣鸡煲兴起多时,但今次系我第一次食鸡煲。原来食完鸡煲之后,会直接用同一个锅打边炉!因为我地都唔系太食得辣,所以点左BB 辣,希望可以浅尝辣鸡煲既滋味。「滚喜」既鸡块十分足料,食极都食唔完。鸡块既味道香辣惹味,辣得好过瘾,而且鸡肉肉质鲜嫩,加上香口既紫洋葱调味,真系好唔错~食完鸡煲之后,就开始火锅放题,不过其实当时已经有五成饱 😂

食完鸡煲之后,就开始火锅放题,不过其实当时已经有五成饱 😂 店员帮我地加入火锅汤底,然后盖上盖等佢滚起~

「滚喜」食物种类多不胜数,净系呢啲点餐纸,都已经有7、8 张,仲未计出面既饮品bar。我地分头行事,有啲人负责睇呢啲餐纸,有人出去拎野饮 😎

美国安格斯牛 🐮🥓

重头戏安格斯肥牛出现喇,呢碟肥牛切得好薄,所以非常易熟。我地放左佢落锅半分钟 就已经食得 😋 牛肉既味道好鲜美 食到我地lam lam 脷~

再黎一碟精选豚肉 同样好薄身 睇落几新鲜 质素好唔错~😍 豚肉冇肥牛咁重油香味 反而食落比较清新 怕肥腻既人 豚肉系一个唔错既选择 🐖

第一波我地点左大量肉类,有美国肥牛、西班牙黑毛猪肉片、羊肉片等等,质素真系好好,冇雪藏既异味。

「滚喜」既海鲜同鱼片都有好多种类,我地每样都点左少少试下。图中既鱼片虽然有少量细骨,但好爽口弹牙,鲜味十足~🐟

蜂巢豆腐

软豆腐、硬豆腐食得多,蜂巢豆腐系第一次试。原来蜂巢豆腐多数用硬豆腐制成,豆腐内部呈蜂巢状,佢会吸收大量汤汁。我地放入火锅几分钟后捞起,佢变得好重😂 一咬开就流出火锅汤汁,食落口感非常丰富,好似千层糕咁,可以见到内部既蜂巢网状 🤪

饮品方面,真系可以话系包罗万有! 上面呢张图既雪柜有十款以上既饮料,全部野饮都冇重覆。食完鸡煲要下一下火,所以我同朋友都决定拣啲健康饮品。

我地第一轮选择左仙水果冻饮料同埋乌龙茶,希望可以降一降火,清凉解毒。

后来我地发现原来有餐厅自家制既茅根竹蔗汁,更加天然健康,饮落清甜解渴🎍👍🏻

我同朋友都觉得今餐好满足 岩晒大食既我地😜 服务员好热心 又会加汤同埋帮我地清理碗碟 好贴心~ 下次有机会再带朋友去食过 ☺️
2019-09-16
  • 安格斯牛肩胛