2015-01-17
平安夜当日,我同阿妈行街行经附近,阿妈话附近开左间雪冰店,于是就去食。虽然系平安夜,但可能比较早所以唔洗等就有位,但我对于铺头既座位摆放很不满。(稍后详谈)我地岩岩食完野无几耐,所以就叫左一个oreo冰两份分。卖相ok既,但系有几样野都唔掂:1)分量 真系少,虽然话系其他地方食会贵d,但人地分量会多好多。要加大要加$18,唔系太值。2)味道质感我自问食过好多间雪冰,去韩国旅行更加系日日食,韩国真系可以做到每一口都系浓郁既牛奶味,但我系依度真系好难食到牛奶味,只可以加炼奶,不过就算我加左炼奶,都唔能够让我每一口都有味。而且,食雪冰,我最中意既一个原因系因为真系可以好滑而无一粒粒咁既情况,但呢度无做到,我食既时候,好多好多一粒粒既情况,顿时口感分降低好多。可以赞下既系个卖相,同我系韩国食既都差唔多既。(上面依张系系韩国明洞一间雪冰店既oreo雪冰,卖相差唔多,比大家参考下)而讲翻我上面讲到既座位问题。我同阿妈系坐系‘墙’隔离,我个边系连既长凳,阿妈个边系普通凳。之后,我唔知个个系咪老板,仲之有个伯伯令住几箱野过黎叫我阿妈企起身比佢令d野入去,我地先发觉原来唔系墙,而系类似储物室既地方,前前
我地岩岩食完野无几耐,所以就叫左一个oreo冰两份分。 卖相ok既,但系有几样野都唔掂:
1)分量
2)味道质感
可以赞下既系个卖相,同我系韩国食既都差唔多既。 (上面依张系系韩国明洞一间雪冰店既oreo雪冰,卖相差唔多,比大家参考下)
而讲翻我上面讲到既座位问题。我同阿妈系坐系‘墙’隔离,我个边系连既长凳,阿妈个边系普通凳。之后,我唔知个个系咪老板,仲之有个伯伯令住几箱野过黎叫我阿妈企起身比佢令d野入去,我地先发觉原来唔系墙,而系类似储物室既地方,前前后后,佢总共出出入入左3次,每次阿妈都要令起晒自己既野黎让比佢入,仲要因为唔知佢几时会出黎,所以要等到佢出黎先坐低。其实店铺面积有限我明,但系咁既位真系会好打扰人,食下野比人打扰都唔中意架啦,仲要3次咁多,而且系会融既冰添。食野过程断断续续咁,心情唔多唔少都有d影响。所以如果可以改善下呢个问题就好啦。
总括而言,我未必会再去,因为佢唔系真正既雪冰既味道,好多地方都有不足。食雪冰?都系韩国旅行时去最抵最大既弘大雪冰店最正<3如果有系韩国食过,会知咩系真正既雪冰。