2021-06-06
2054 浏览
睇完雪姨个叉烧大比拼video,上次食咗上环龙邦烧味,今次就现埸试埋呢间佢哋挑选出全港第一嘅叉烧。其实早系之前已经试过一次外卖,不过果次觉得唔太好食,因为叉烧都好干同好瘦,只有个汁甜甜地唔错。今次俾多次机会佢现场食,试试会唔会有唔同嘅效果!落单时记得一定要点半肥瘦叉烧。现场主要做外卖为主,只有两三张枱。呢度嘅叉烧每斤要$192,比起出面大概$100左右一斤,价钱系偏贵,因为系用新鲜猪肉而唔系冰鲜。半肥瘦叉烧油鸡饭$45原本谂住点肥叉,不过个姐姐问我食过未,未食过就唔建议肥叉,因为真系会好肥,所以就叫我地点半肥瘦。半肥瘦叉烧其实都略为肥,每块叉烧有一半系肥膏,一半系肉,肥膏虽然有少少多,不过食落够甘香,感觉唔会好肥腻。叉烧肉质够松化及嫩滑,近边嘅位置仲有啲㶶边位,够香又够脆,油鸡肉质亦够滑,就算鸡胸都唔会好鞋。乳猪半肥瘦叉烧饭$80 $80一碟烧味饭有少少贵,不过见到都几多人点乳猪,乳猪烧得都几好食,皮够薄同够脆,肥瘦适中,肉质亦好滑。
半肥瘦叉烧油鸡饭$45