2011-02-26 60 浏览
接近中午一时,往上环探友人,友人声称带我找好野食。尾随友人左穿右插,于人山人海之中行经不少装潢富时代感,门口排满放lunch既上班一族既餐厅。行过一间又一间,但都唔似友人既目标;最后,于马路旁,装潢不怎么样,但一样门口排满放lunch既上班一族,店内亦座无虚席既烧味店停下! 起初心内充满疑惑,但及后一看,见到一个圆型,红卜卜既米芝连推介贴纸,贴在门口不怎样起眼既角落,便明白友人既 "苦心" 见店内坐满食客,餐厅又近友人家,一于由友人发板,外卖回友人家慢慢品尝! 最后友人点了:红肠、烧腩、乳猪、半肥瘦叉烧 烧腩、乳猪:友人话烧腩及乳猪乃餐厅既 "镇店之宝"!果真,话晒外卖回家,行几分钟既路,到家一食,烧腩及乳猪既皮仍然香脆! 当中烧腩乃肥瘦肉相间既五花腩烧制,猪油香令人忍唔住一口咬下,肥就肥啦! 意外地,烧腩无令人有好肥腻,好溜既感觉! 乳猪更令惊喜延续! 我一向食烧味饭,大多点叉烧并油鸡或烧鹅,乳猪、烧腩大多系去饮时先食既。一向我对乳猪既感觉系 --- 无啖好食! 因为酒席既乳猪大多有一层好厚既肥肉,再加超薄既乳猪肉,而表皮脆唔脆…就睇你运数喇! 所以,食烧味饭,我真系好少会拣乳猪。但
各类烧味
座无虚席
最后友人点了:红肠、烧腩、乳猪、半肥瘦叉烧
红肠、烧腩、乳猪、半肥瘦叉烧
意外地,烧腩无令人有好肥腻,好溜既感觉!
乳猪更令惊喜延续!
所以,食烧味饭,我真系好少会拣乳猪。但眼见呢度既乳猪,令我对乳猪有新既睇法!呢度既乳猪,皮脆不在话下,脂肪层好薄,但肉层好厚同肉爽!
加少少甜甜既乳猪酱,一块接一块!
正!

半肥瘦叉烧:可能烧腩及乳猪乃餐厅既 "镇店之宝",相比下叉烧真系略为逊色一点。但值得一赞系,几多间餐厅会系lunch time时,真系比到半肥瘦叉烧你?
可能挂住试烧腩同乳猪,叉烧变得有点冻了,令味道再为逊色。
下次要系餐厅堂食多次半肥瘦叉烧,试真d再评论!

红肠:只系我既情意结,好钟意食红肠先点!可以不理!

后记:于等外卖期间,同友人闲谈关于餐厅既背境同最近被列入米芝连推介既威水史,发现餐厅由家族父传子,世世代代所经营,见店内年老既爸爸,年青既子女,一家人一起忙碌。到呢代,仲有米芝连推介既机会!顿时觉得呢个米芝连推介份外窝心!
餐厅无美轮美奂既装潢,无名厨名咀既support,吸引既系果份稳打稳扎既味道同精神。呢个圆圆既米芝连推介贴纸,既回报了上一代既身酸血汗史,亦肯定了呢一代既努力积极保持既精神!
加上,餐厅卖既系烧味,好地道既广东食品,份外多一种亲切之感。

总括而言:烧腩及乳猪果真餐厅既 "镇店之宝"!惟外卖回家食,略嫌饭同烧味唔够热,下次一定要系餐厅堂食,食清楚当中既各种"味道"!

2011-02-25
5 分钟 (外卖自取)
红肠、烧腩、乳猪、半肥瘦叉烧
各类烧味