2016-08-13
今次同一班无见好耐嘅大学同学重聚,拣咗呢间食泰国菜。印象中尖沙咀泰国菜馆唔多,但我每次看海港城都会经过呢间金不换,今次终于有机会去试。先唔讲嘢食,以佢嘅地点嚟讲,真系好方便,火车,地铁,不是,天星小轮,无论你响边度返工好,放工嚟呢度聚会都一定唔会有交通上嘅麻烦。点里面装修到好靓,有海景望到维港,有好多大台,适合大班人聚会。坐低咗之后,侍应就好快同我哋斟水,比menu我哋,服务唔错! 头盘嚟咗个海虾刺身先,海虾望落去新鲜,肉质晶莹通透,同日式甜虾刺身比泰式嘅生虾味道虽然无咁鲜甜,但系佢就用多咗好多唔同配料,再加埋佢嘅特制酱汁,味觉比甜虾更多层次。太肚饿唔记得单影个虾饼同个柚子沙律,个柚子沙律食落口好清新,柚子肉亦都好多汁,系前菜开胃之选。虾饼炸成冬甩shape,除此之外无咩特别,同出面啲泰国餐厅差唔多。炭烧猪颈肉呢味嘢差唔多都系每个人嘅至爱,猪颈肉肥美爽脆嘅肉质加上外面烧焦咗嘅脆皮,再点埋少少酸同辣嘅酱汁,无得输 。蛋网海鲜炒金边粉望落去已经加咗分 ,佢应该系用蛋浆煎咗个网出嚟包住个炒好嘅金边粉,呢啲真系讲心思手工,识食一定系相机先食。个金边粉本身都炒得唔错,好够味,亦都唔算油,海
泰式生虾刺身
虾饼&柚子沙律
炭烧猪颈肉
蛋网海鲜炒金边粉
最后我哋食到十点半钟都唔知时间,我哋已经系最后一枱,但店员都冇话想吹我哋走咁,依然笑容满面。我哋今次平均每人消费一百蚊多啲,咁嘅服务,咁嘅食物质素,咁嘅环境地点,算系物有所值!