下午2点先lunch,但惊见隔离一虎都仲要排队,然后附近又有间门面几日系嘅餐厅,未望Open Rice,就入左去,跟住见到好多负评,我就知道无期望就无失望。唔紧要,都有正评嘅,比个机会佢,以观望嘅态度。日式三𩠌饭,店舖装修以简洁为主,座位唔算好多,但因为已经过咗繁忙时间,所以都尚算舒服。点完餐,店员好快就端上一杯跟餐嘅热八宝茶。八宝茶我问店员八宝茶即系咩野,佢答我有龙眼、杞子etc,不过店员送嚟嘅时候已隔渣,我已经分唔到有边八宝了…跟住都好快,正餐就嚟了。不过一大一小嘅匙羹,究竟点解有2只,店员冇讲就行开咗了。根据我食嘅次序做食评:首先系微尘南瓜冻汤。真心,应该唔会个个钟意,我都系贪得意加$12试下。系酸忌廉+南瓜浓汤雪冻咗咁。然后我去试最初吸引我入餐厅嘅马铃薯炖牛肉。虽然薯仔好入味,但牛肉似吉x家再鞋口少少啖味少少…嗱~唔系话佢唔好食呀,送饭都还可以,只系CP值低咗少少。跟住系核桃味噌煮大根。记得要先食核桃味噌,唔系大根会冇味。不过我欣赏大根够腍,而且冇渣。最后系南瓜薯饼。呢个真心欣赏,因为应该系手工制作。但喜欢浓味野嘅人就未必太啱,因为同出面买到嘅南瓜薯饼唔同,呢个味道好天然!

唔紧要,都有正评嘅,比个机会佢,以观望嘅态度。

点完餐,店员好快就端上一杯跟餐嘅热八宝茶。

热八宝茶
热八宝茶

八宝茶

自选三品料理

根据我食嘅次序做食评:

首先系微尘南瓜冻汤。
微尘南瓜冻汤

然后我去试最初吸引我入餐厅嘅马铃薯炖牛肉。
马铃薯炖牛肉

跟住系核桃味噌煮大根。
核桃味噌煮大根

记得要先食核桃味噌,唔系大根会冇味。
不过我欣赏大根够腍,而且冇渣。

最后系南瓜薯饼。
南瓜薯饼

呢个真心欣赏,因为应该系手工制作。

2022-12-06