2020-06-30 209 浏览
一去到就俾呢个空中小花园吸引,有返咗英国嘅感觉。我哋坐窗边,窗边挂住嘅小盆栽都好靓,令整个田园气息中带点浪漫。虽然系西班牙菜 ,但加入了地中海及意大利原素,亦因应香港人口味而作岀调整,味道比传统嘅西班牙菜清淡啲,最欣赏系所有菜式都冇落味精,原汁原味。甜洋葱牛尾汤上枱时真系有啲surprise ,原来系清淡而牛味浓嘅清汤😍喜欢没有味精味嘅真实感。北海道带子薄片伴𩽾𩾌鱼肝卖相精致,有三文鱼子,鲜甜唔腥,洋葱碎粒爽脆令软软嘅带子片多了层次感同口感。西班牙龙虾海鲜饭海鲜有青口、蚬、鱿鱼、半只小龙虾,份量不算少,青口同蚬肉鲜甜juicy,铁板缘固,令部分饭粒有点硬,饭味道不错,但小龙虾没有调味,有点白灼的感觉。煎烤海鲈鱼伴海盐蒜泥蛋黄酱呢个真系要赞下Chef 嘅工夫,海鲈鱼有点厚度,inside 系刚熟,而表面冇烧焦,鱼亦冇散开。Seasoning 不够,但肉质鲜甜嫩滑,蒜泥蛋黄汁味道好夹。我更欣赏配菜,全部用烤嘅方式煮,有烧烤嘅香味但冇一点烧焦,小萝卜🥕色泽好靓,同薯仔一样咬落系淋架,系well done 而唔系overcook 嘅软淋淋。可见厨师功夫好而又一丝不苟👍🏻冇错!我系好著重细节嘅😆

西班牙龙虾海鲜饭

煎烤海鲈鱼伴海盐蒜泥蛋黄酱

今餐我同钱总都好满意呀!呢度不定期转菜式,下次再去唔知会系点呢?😋
2020-06-28