2015-03-16
今日约左几位志同道合嘅朋友出黎影相食野倾吓偈, Espuma系尖沙咀开咗之后都未黎过, 都系𠮶句啦, 唔想排队, 跟住朋友讲先知道原来lunch都有得book枱, 哈哈, so good 柑桔柠檬沙冰$42友人点嘅, 试咗一啖, 酸甜醒胃, 同(day)道出嘅柑桔柠檬差唔多, 但友人就觉得甜得济! 怕甜嘅朋友可以嗌少甜黑白芝麻吞拿鱼卷$98 (4/5)吞拿鱼好厚身, 用黑白芝麻包住, 经低温慢煎, 令味道更出鱼肉更鲜, 简单咁食已经好香, 亦配有芥末酱Fish & chips $68 (3/5)炸物油溢味唔重, 粉浆加入啤酒, 多咗份甜味, 炸鱼大大旧都唔错, 但粉浆较厚, 食落唔多脆身, 之前食过呢到嘅炸薯条配黑松露酱, 味道独特令人再三回味, 如果炸鱼都有就更加好啦草莓蜜桃沙冰 $42 (4/5)我的巨型沙冰, 试过朋友嘅饮品之后我点咗少甜, 味道真系唔错, 平时饮品会走甜嘅我都接受到酥点拼盘 (4/5)有柠檬挞, 芒果拿破仑千层酥, 英式松饼, 无花果窝夫, 牛油果酱烟三文鱼, 西班牙黑毛猪火腿, 鲜杂莓, 有多款咸甜点, 睇到都丰富, 以下慢慢介绍!-西班牙黑毛猪火腿24个月
24个月的黑毛猪火腿卷著一束火箭菜, 用刀叉处理比较麻烦, 我不假思索, 好豪气咁攞起将佢一啖放入口, 几钟意黑毛猪的油脂香, 配合火箭菜少少苦涩, 味道得到平衡
将三文鱼卷成玫瑰花形, 卖相已经深得女士们嘅欢心, 三文鱼油脂分布平均, 淡淡嘅烟熏香, 好想用块面包夹住一齐食
狠心一刀切落去个心形窝夫, 惊喜嘅系好脆身, 新鲜无花果少少甜味, 唔会太漏
柠檬挞酸咪咪, 永远系我首选, 挞皮仲好脆, 并无因为个馅而变得软身, 切开时候亦都唔会散晒咁, 唔错
新奇嘅卖相几特别, 好似串烧咁将pancakes杂果串埋, 好吸引, 游说朋友点一份黎试吓, Pancakes煎成啡色, 蛋味好香, 中间平均搽咗吉士酱, 配合蓝莓, 奇异果及香蕉等生果, 单单咁食已经好丰富 哈哈, 唔够仲可以加忌廉和蜜糖
以下六款用香槟杯装甜品, 一个大嘅玻璃瓶入面再放甜品杯, 感觉好似一束花咁
咖啡慕斯配Oreo, 抹茶慕斯本朱古力布朗尼, 柠檬菠萝粒粒, 石榴白朱古力慕丝, 苹果金宝, 酒香白桃果
-石榴白朱古力慕丝
有一粒金色焦糖榛子放系忌廉面, 味道唔错, 怕食肥嘅我为咗减低罪恶感, 绕过忌廉, 食石榴白朱古力慕丝 哈哈, 选料里面粉红色嘅系台湾番石榴, 好清香
店名espuma解作泡沬, 系日光下睇, 透明嘅白酒啫喱气泡将水蜜桃浮起杯中, 加上几片玫瑰干花, 一份浪漫感觉涌现出黎, 酒精味唔会太重, 易入口
绿茶味几香, 配朱古力浓度高嘅brownie , 整体都唔太甜, 如果做成一层朱古力一层绿茶, 食起上黎可以更享受, 哈哈
平均消费$153, 6个人, 2个头盘+3个主食+5杯饮品+2个甜品
亦可睇下小妹之前到espuma中环分店的食评
Espuma