2017-10-28
今日陪朋友去咗观塘试婚纱,跟住我哋就喺观塘到揾食,我哋就拣咗呢间被称为米之莲一星的阿鸿小吃,呢间系间饭潮州菜的餐厅,我地行去果阵都几期待的。一坐低佢就每日浸左一杯普里茶比我哋,之后我哋就急不及待点左五个菜。香麻海蜇第一道菜当然要叫我最中意既海蜇啦!呢碟海蜇看落去细细碗,其实份量都唔少。海蜇每条都又大条,咬口非常弹牙夹口,加上啲萝白丝同少少芝麻,令成件事配搭得好香口!卤水豆腐之后我哋叫左碟卤水豆腐,卤汁本身好香,几浓味,一咬落去个豆腐皮都几香,而豆腐里面就超级滑同嫩,好好味😍炸蚝饼本身我都几怕食炸野,感觉好油腻嘛!但呢但蚝饼意外地好好食同不会油腻!呢个蚝饼除左蚝仔之外,竟然加左豆腐系入面,所以一咬落去佢除左好脆口之外,仲会好绵同好滑,个感觉好特别!就算我怕热气都忍不住食多几啖!潮式双拼捞面呢个双拼捞面我哋拣咗猪手同鸡肉,本身啲鸡非常之新鲜,而且猪手亦都好肥美,咬落去真系啖啖肉!再加上佢嘅捞面有少少麻油味,捞面啲面比较硬身好爽口!佢配菜加了少少芽菜,令成个配搭唔会觉得太过油腻亦都好多肉咁!非常之清新又香口!潮式双拼饭呢个双拼我哋拣咗猪颈肉同埋墨鱼,呢种煮法嘅墨鱼我都系第一次食,感觉都几啖啖
香麻海蜇
卤水豆腐
炸蚝饼
潮式双拼捞面
潮式双拼饭
呢个双拼我哋拣咗猪颈肉同埋墨鱼,呢种煮法嘅墨鱼我都系第一次食,感觉都几啖啖肉,而且保留左墨鱼既鲜味!猪颈肉就几香,夹埋佢个汁捞饭简直一流!
我谂我下次都想带屋企人去食,佢啲菜式传统得来又几健康!😂😂