2024-09-18
原本冇打算写呢篇食评,但系刚才见到前一篇食评话这间店舖「态度劲差,永不会帮衬」,所以决定写呢边食评帮小老板平反。今日是我第一次过来买外卖,只想同大家分享我的真实经历。我叫了两盒菜肉云吞 ($20 x 2)。我话其中一碗想分汤,短髪阿姨话要比多两蚊买外卖盒,我话冇问题。跟住长发阿姨就话不如分开用两个大碗装12只云吞同汤,咁样就唔使加外卖盒钱。我话好提议,唔该晒我喺度等云吞嘅时候,顺便买咗一串$12橙色墨鱼须。长发阿姨除了帮我淋上豉油,仲建议加少少辣酱会好味啲… 之后竟然叫我攞张抹手纸,呢个举动十分窝心,因从未试过食street food会有人比纸巾云吞渌好,汤仲要有葱花。短发阿姨问好唔好加啲麻油入去,等啲云吞唔会黐住烂晒。我梗系话好呀!唔该晒呢间菜肉云吞真系手工制作,食得出馅料新鲜同有姜汁,非常美味我下次一定要再帮衬,试埋生煎包、葱油饼 etc.