Atum既即席画作甜品相信出现过系不少女士既相机, 我都系其中一个! 身为一个甜品控, 食遍香港唔同既甜品, 但即刻系您面前制作创一无二既, 郤系只此一间。上次黎系生日, 今次再黎同样惊喜~一早book定位, 因为餐厅位置唔多, 而且有跟时段分流, 所以唔想扑空就记得book位先呀!坐低就有既welcome drinks~ 以试管装住够哂创意, 冰涷酸甜开胃~有三款背景颜色既底纸可以选择, 个人就觉得黑色配搭彩色画作就最岩~ 画作由不同口味既果酱作开始, 紫色为香芋、白色系椰子味、黄色为芒果同埋士多啤梨既红色果酱而成, 望住四枝简单既果酱可以演变成颜料绘画, 实在好有趣, 亦好佩服店员非常纯熟既绘画手势, 不消几分钟就可以完成左一半~ 之后就系餐厅自制既食材配料时候, 分别有柚子味果涷、朱古力奶涷、抺茶麻糬粒、朱古力脆片、杂莓与菠萝脆米粒等等, 各有各精彩, 同时为视觉同味觉带来享受, 令人印象深刻有干朱古力脆片, 香脆而朱古力味突出又香浓, 朱古力奶涷QQ质感也不乏奶感, 抹茶麻糬粒口感软糯烟韧等等。除左酱汁配料等, 另一主角系即制既竹炭朱古力雪糕同埋杏桃荔枝雪葩, 以液态氮制作既分
上次黎系生日, 今次再黎同样惊喜~

, 以液态氮制作既分子雪糕, 味道浓郁可口但比平时雪糕更多左份冰凉入口溶化既爽快感, 前者朱古力味唔明显、奶感同奶香较重, 后者更清新、酸甜比例恰好, 两者都令人吃得滋味!

即席画作呢个概念确系吸引, 除左系味觉同视觉同样享受之外, 同店员之间既互动都系一个令人愉快既体验
, 因为一路制作一路介绍食材, 又会查问下有无食物敏感之类, 细心服务既表现呢!