2014-11-05 2344 浏览
Openrice 送了戏票,去油麻地百老汇电影中心睇戏之前当然要医肚先!之前见呢间食店做团购,睇食评又话唔错!平均消费都几高,但根据经验,去食高级食店食午餐,就可以以合理价钱食到食店嘅招牌菜!1200开门,我1210左右到,只有我一个食客包场,侍应只有一个男店员,好细心帮我拉开门挡布(其实门挡布都唔长,所以觉得细心)比我坐中间卡位,每个卡位可以坐两三人,独立一个炉,略窄而各自有空间!食店仲有露台位,可以望到街景,灯光偏暗,中间有个大吧枱,似系居酒屋格局!地方干净企理!灯光偏暗,唔知系因为万圣节关系,因为成个场都系万圣节装饰!坐低已比杯热茶同醮酱料,午餐餐牌有两张,一张定食,一张烧肉,我见一人烧肉午餐只要$88,好多食物!选择又多!即刻落单!落好单,店员已经帮我开定炉!等咗一阵,店员先比晒啲前菜、小食、腌菜、刺身、面豉汤比我,然后食到差不多,就将一碟我落单嘅烧肉放我面前,5片牛舌,5粒和牛,一个锡纸兜放两件凡立贝连清酒牛油,女店员好细心讲解要将锡纸兜放在炉面,等清酒滚了再反转凡立贝!然后我就开始自己烧肉!烧肉(三选一):葱蒜烧上等牛舌--有5片,每片上面有葱蒜,葱蒜蓉偏咸,牛舌好薄,肥脂

烧肉(三选一):葱蒜烧上等牛舌--有5片,每片上面有葱蒜,葱蒜蓉偏咸,牛舌好薄,肥脂分布均匀!一烧好快出油,卷埋葱蒜一齐食,咸香油香满咀!好正!

串烧(三选一):冬菇拼日本人蕃薯--两件鲜冬菇好厚肉,上面洒满木鱼碎,不过我觉得烧得唔够透,唔够淋身!中心仲好干!蕃薯仔三粒一串,烧得好淋,蕃薯皮烟韧,蕃薯肉好甜!一啖一粒!好似食甜品

烧肉精选(十选二):极上岩盐蒜片一口牛--5粒油脂分布几好,不过方形几难烧,第一粒只有三成熟!(我未掌握到技巧)之后几粒就烧到我至爱嘅五成熟,虽然唔系入口即化!但都满咀牛肉香!我点小小烧肉汁,唔想抢走啲牛味!一级正!

清酒牛油凡立贝:呢个要等到最后先食!因为要等到滚都要一段时间,我食晒啲牛肉都未滚,店员见我等水滚,帮我调大个火,仲同我讲个凡立贝本来系熟,煮汁系要令清酒汁味道进入凡立贝!之后个汁滚食得!凡立贝全只完整,淋身唔韧,但个汁酒味几重,带微苦味,可能因为凡立贝唔连壳,如果系连壳嘅,有海鲜汁流入个清酒汁会平衡啲,好味啲!

跟餐嘅食物多到吓亲我:
醋汁沙律:份量都大碗,蔬菜新鲜,种类亦好多,醋汁酸酸地,好开胃!
温泉蛋:好大只,好滑,一啖食咗蛋黄,好浓厚,豉油唔会过咸,好清!
腌菜:两片黄瓜,两枝牛蒡?咸咸爽脆,配珍珠米白饭一流!
三文鱼刺身:两片厚切,无雪味!我连埋伴碟紫苏叶一齐食!好鲜!
面豉汤:唔系即冲,不过个餐实在太多食物,好饱,饮到少许,有啲海带豆腐,唔会过咸,味道正常!
珍珠米饭同面豉汤仲可以任添,但我食得晒成个餐已经好叻!无可能再添食!

饮品:白桃乳酸--唔系加钱,系跟餐就有,加钱可升级做啤酒,乳酸味道酸酸甜甜,唔会假(唔似饮药水)好浓,似白桃浓汁加益力多!好味!

食物真系好味!难得服务细心,好多时都会温馨提示我要注意嘅地方!埋单仲有折!只要$84!我饱到顶住个肚走!个男店员仲送我搭䢂!前后讲了三次多谢!一个好窝心满足嘅午餐!
清酒凡立贝
一口烧和牛+牛舌+清酒凡立贝
份量大!好满足!
烧冬菇+日本蕃薯仔
白桃乳酸特饮
面豉汤
温泉蛋+腌菜
三文鱼刺身
沙律
实在太多,好抵食
餐牌好多选择
环境干净!每枱有各自空间!
2014-10-29
清酒凡立贝
一口烧和牛+牛舌+清酒凡立贝
份量大!好满足!
烧冬菇+日本蕃薯仔
白桃乳酸特饮