2022-10-12
本身喜欢到小店居酒屋的气氛,咁啱见到这间店日日都有promotion,星期日仲要系龙虾刺身特价当然要一试啦!其实之前都经过斜路几次,见到日式餐牌但找不到那店,原来要落一层,香槟大厦的设计真系估佢唔到!朋友早到咗,所以侍应就问佢想坐边一张六人枱,一张阔落啲不过另一张就私隐度高啲,仲提醒我哋今晚啲龙虾转咗系西澳,比平时仲抵食,都几亲切殷勤仲几靓女,哈哈!我哋叫咗龙虾同象拔蚌刺身,个龙虾新鲜到上枱嘅时候触须仲喺度郁,肉质弹牙鲜甜😋另外我哋都叫咗串烧、卷物、天妇罗尼啲下酒菜。值得一提,此店有啲内脏菜式未必度度有,例如牛肠锅、提灯等等,不过友人们不好内脏,但我下次想试吓。正当我哋饮饱食醉吹紧水嘅时候,那位女侍应捧住一碟甜点拼盘,仲有件芝士切饼和几粒麻糬,碟上面仲写住Happy birthday,佢笑住话:「我已经尽晒力㗎啦!不过我真系揾唔到蜡烛,真系唔好意思呀!」讲咩唔好意思🥹就快生日嘅我已经觉得相当惊喜,我订枱时冇mark庆祝生日,我仲以为系朋友安排,点知佢哋话冇安排过㖞😳我哋估,应该系我哋cheer碰杯时听到我哋讲预祝生日快乐,佢真系好sweet好窝心呀🫶🏻所以点解我喜欢小店,大抵就是因为一
所以点解我喜欢小店,大抵就是因为一份人情味😌