2018-12-14
圣诞节,蓝妹同姊妹都各有节目,决定提前庆祝。🎉「Chez Bistro」,听个名好似几高级咁。系楼下等lift等左好耐先上到去,果到麻雀虽小,但环境唔错。微弱灯光下,睇到墙上用粉笔画左Merry Christmas既图画,几靓几有气氛。🥰—Waiter细心地介绍3款包比我地,每人拣一款,就可以开动啦。枱上面有枝橄榄油同黑醋,可以根据自己既喜好去点包食。蓝妹拣左牛油软包,暖暖地,点少少橄榄油去食。😊—之后我地每人拣好左餐之后,就倾住计等上菜啦。首先黎既系前菜。蒜蓉白酒煮法国蓝青口原本蓝妹麻麻地青口,但系个蒜蓉白酒汁真系好香甜,就因为个汁出色,蓝妹食左好多呢。😋—法国生蚝庆祝圣诞,豪少少,加200几蚊就可以有个生蚝。蚝唔算好肥,但都叫大只,卖相好之余,味道亦新鲜。「芝」少少柠檬汁带出鲜味,完美!😍—周打鱼汤个汤系全晚最普通既,可能唔岩蓝妹口味。觉得好淡,鱼肉偏少,但洋慕极多,点「不」都会食到洋葱。😱—等左一段时间,主菜终于到啦。(蓝妹只讲两样食过既)炭烧西班牙伊比利亚带骨豚(100%全橡果)伴大啡菇, BB菠菜配葫芦瓜蓉个名真系好长😵呢个系姊妹点既,蓝妹只系试左少少。猪肉好嫩,肉汁充足,冇
「Chez Bistro」,听个名好似几高级咁。
—
枱上面有枝橄榄油同黑醋,可以根据自己既喜好去点包食。
—
之后我地每人拣好左餐之后,就倾住计等上菜啦。
首先黎既系前菜。
—
庆祝圣诞,豪少少,加200几蚊就可以有个生蚝。
蚝唔算好肥,但都叫大只,卖相好之余,味道亦新鲜。
「芝」少少柠檬汁带出鲜味,完美!😍
—
个汤系全晚最普通既,可能唔岩蓝妹口味。
觉得好淡,鱼肉偏少,但洋慕极多,点「不」都会食到洋葱。😱
—
等左一段时间,主菜终于到啦。
(蓝妹只讲两样食过既)
个名真系好长😵
呢个系姊妹点既,蓝妹只系试左少少。
猪肉好嫩,肉汁充足,冇骚味。😚
—
再一次,卖相好吸引,肉既香味传入鼻。
Waitress会问想要咩芥末酱,佢讲完一次蓝妹听到一头雾水,决定试哂3样。
切开块肉睇睇!🧐
皮烧得好香,肉质软熟,肉汁同红酒汁好夹。
不知不觉就食哂成块。😳
不过要提一提,上面啲芝麻剥皮辣椒辣到飞天,咬左一啖即刻要用水冲佢落肚。😰
—
食完主菜点少得甜品呢。
窝夫超级脆,如果怕太甜既人,呢个岩哂啦,完全唔会甜,只系有少少既糖味。
配埋雪糕食,一冷一热,一脆一软,口感一流。😌
—
蓝妹冇听过低温焗芝士蛋糕,食落去其实同平时既冇乜分别,唯一系口感更加软滑。😊
芝士既香味浓郁,会系口腥徘徊一阵。🤤
—
呢间西餐厅食物绝对合格,蓝妹最欣赏既,反而系佢既气氛同服务,令人食得舒服,食得安心。😌