2016-03-12 436 浏览
話說當日外訪粉嶺做運動,運動過後,梗係要補充補充啦,朋友講呢度有間好出名既腸粉,咁就Let's go 啦,朋友搵好位泊好車後,一落車就已經見到條龍仔, 排前些少就會見到佢個大餐牌,難怪咁受街坊歡迎,簡直時光倒流,抗通脹益街坊, 咩野都係$3起,除指定招牌腸粉外,選擇亦只有眼前5款餸簡,開放式既廚房,眼見姐姐熟手既技巧,半分鐘唔洗完成點菜,整好腸粉餸菜就一碟,厲害! 排到我時叫左$3腸粉、魚蛋、燒賣、豬皮!先$12蚊,拎黎醫一醫肚確唔錯!買好後係街邊搵個位食 打開包裝,$12係真係好平,有7粒魚蛋,4粒燒賣,豬皮就4塊,同兩條腸粉;魚蛋就係用上小販隻陳皮魚蛋(最愛食)一口一粒,咬落厚實既感覺由細到大食果啲無唔同(如果加啲咖喱汁仲正),而魚肉燒賣硬硬地唔夠熱,豬皮就白灼即無味,無咩特別,主要味道就要靠混醬撈埋先好食,仲有腸粉唔係話好滑,粉皮較厚。但以呢個價錢食到確係難能可貴。

15 分钟 (外卖自取)