8度餐廳

Café 8 Degrees
餐厅: 8度餐廳
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
港女Afternoon Tea.... 之前一直都0兴趣但呢排唔知做咩事港女筋戚起了XDDD 突然好想试下食三层Tea SetSearch过好多间都要接近三百蚊 又肉赤..... 最后竟然比我揾到一间只需要一百头!! 全城至平! 二话不说就book了~~~~♥要食平野先要付出, 酒店位置唔系好方便既市区位佢位于土瓜湾九龙城道, 我系去太子地铁站再转12A巴士去~好彩地巴士有个站正正就系停系酒店门口~~酒店lobby~ 向右行就会见到我地要去既Cafe 8 Degrees星期四既下午~ 唔系好多人, 但都比想像中多XDD 哈哈(咁多人好似我地咁平日唔使返工既>v<)有自助饮品area, 都系茶, 咖啡, 柠水, 奶个d....因为我地系上网预订既, 入餐厅时已经比左voucher员工核对坐低后基本上都系等个tea set送黎....大约等左15分钟左右, 就见到员工陆陆续续将多份Mango Tea Set送出黎啦~~~2个Tea Set大合照♥♥用佢地既booking link预订有折!!! 抵好多~~~ ^____^1. Mango Afternoon Tea Set
港女Afternoon Tea.... 之前一直都0兴趣
要食平野先要付出, 酒店位置唔系好方便既市区位
佢位于土瓜湾九龙城道, 我系去太子地铁站再转12A巴士去~
好彩地巴士有个站正正就系停系酒店门口~~
星期四既下午~ 唔系好多人, 但都比想像中多XDD 哈哈
(咁多人好似我地咁平日唔使返工既>v<)
坐低后基本上都系等个tea set送黎....
Mango Afternoon Tea Set & Uji Matcha Afternoon Tea
2个Tea Set大合照♥♥
1. Mango Afternoon Tea Set $151.8-->$106.8 (星期一至五)
2. Uji Matcha Afternoon Tea $184.8-->$134.8
其实见到实物个阵都即刻明白点解会咁平~~ XDDDD
因为呢个tea set都算系mini版, 不论系佢用既托盘, 同埋食物份量, 都比起平时见到个d细小~~
但我又觉得ok既, 反正平时个d咁大份都未必会食得晒, 仲浪费

呢个set包:

甜点: 芒果拿破仑/鲜芒果法国忌廉蛋榚/香芒雪梅娘/牛油松饼
咸点: 脆香鸡宝伴鲜芒果沙沙/芒果虾开面三文治/芒果蟹籽手卷/芒果芝士挞/忌廉芝士焗黑松露薯蓉
饮品: 鲜芒果沙冰
Mango Afternoon Tea Set
脆香鸡宝是有2旧的~ 感觉就同麦乐鸡差唔多呀 不过佢个芒果沙沙好正!! 酸酸甜甜 同旧鸡超夹~~~
Mango Afternoon Tea Set
无谂过 成个Mango Set我最欣赏既竟然系佢!
忌廉芝士焗黑松露薯蓉
够热之余面头都几多芝士 而薯蓉口感同味道都好好 唔会系一味得creamy个只! 都有散发到阵阵松露香味!!
Mango Afternoon Tea Set
芒果芝士挞, 其实好似无乜芒果元素XDDD
呢个挞就一般 挞皮有d太厚同太甜, 食晒成个有d滞
芒果虾开面三文治&芒果蟹籽手卷
呢两样野都不过不失, 主力其实都系食佢鲜甜既芒果肉~ 哈哈
Mango Afternoon Tea Set
芒果拿破仑,鲜芒果法国忌廉蛋榚&香芒雪梅娘
拿破仑果然系佢地既皇牌~~~~!! 的确好高质好好味~~~!!!
芒果够鲜甜够多不在话下, 三层酥皮做得超级松脆!
咬落去个口感真系一百分!!!♥♥♥ 食完仲买左件外卖返去比屋企人试~~

而芒果蛋糕其实都唔错~ 唔会过多cream, 加上芒果又甜, 简简单单已经好好味!
但雪梅娘个人就觉得麻麻地... 件芒果肉好似比旧糯米吸干晒d水份咁lolll
Mango Afternoon Tea Set
鲜芒果沙冰, 唔系我杯茶~ 心目中以为系同许留山差不多既芒果蓉 但佢偏近乳酸饮品口味多d,,,, 反面芒果味唔太重...

仲有个scone.... 留返系下面讲~~
到期间限定既抺茶set:

甜点: 王牌芒果拿破仑/抹茶意大利芝士饼/抹茶法式焦糖炖蛋/抹茶红豆忌廉卷/英式松饼
咸点: 烟三文鱼抹茶荞麦面/炸薯条伴抹茶盐/芥末鲜虾沙律/黑松露蟹肉沙律开面三文治/脆炸蜜糖鸡翼
饮品: 苿莉绿茶
抹茶意大利芝士饼&抹茶红豆忌廉卷
两件既抹茶味竟然都几浓郁! 而且都几湿润呢~
不过2件一齐食既话略嫌口味有少少太单调.... 如果忌廉卷多cream d可能会好d~~~
Uji Matcha Afternoon Tea
呢个抹茶法式焦糖炖蛋有惊喜, 口感系好唔错既~~~
而且都系第一次食抹茶味既Crème brûlée~ 估唔到系几夹!!
Uji Matcha Afternoon Tea
至于scone....我觉得系成个set最最最令人失望个样野..../^\
完全无蛋香同牛油香 而且有少少偏干身 唔好食T^T!
Wahaha食左一大啖先醒起要影相既烟三文鱼抹茶荞麦面
其实就系无乜味.... 好彩都有唔少三文鱼同蟹子~
呢个又系出乎意料地好味!! 黑松露蟹肉沙律开面三文治
多士面头既馅料超级多!! 而且真系啖啖都食到蟹肉既味道!!!
最后 仲有炸薯条伴抹茶盐脆炸蜜糖鸡翼
薯条同炸鸡其实就系同平时快餐店食既差唔多呀~~ lol
抹茶盐<<唔系好食得出~~~

总结系一分钱一分货 咁平既价钱唔可以期望太高
但我钟意佢既份量 唔会过多 食完岩岩好唔会浪费~~
其实佢某d甜品如果可以改善一下 系呢度食tea都会好唔错~!!

温提: 用佢地既booking link预订有折!!! 平好多~~~
佢地既下午茶时段系3-5pm : )

(希望再有机会试唔同既afternoon tea ; DDD)
2017-09-14