今日路经上址,本来想去附近买碗鱼蛋粉,见到呢间门面光身、楼底颇高既食店,作为一个羊控,即刻比佢个店名吸引左。睇下Openrice啲相同食评,好似唔错㖞,买左碗羊腩粉外卖。见之前有食评讲佢地用个罐头型纸碗装汤粉,今日我买既时候已经转左用类似谭仔果种外卖碗,中间有个胶兜分隔啲粉同汤。羊腩浸系汤入面,份量唔算多,淋身、好香羊肉味带少少膻(羊唔膻就唔食羊啦)佢个粉似系米线咁,比平时食既粗啲啲,好滑好易咬开,唔会太淋身但唔系好弹牙果种,我其实钟意呢种多过平时啲米线。汤头好有羊味,应该系用羊骨肴制,味道鲜甜饮左好多都唔觉颈渴。我点左小辣,但佢既辣系普通辣椒油,如果想饮多啲汤,辣另上会较好。下次要试下堂食,想试下羊夹馍

2021-11-12
外卖自取
$54 (早餐)
  • 羊腩粉