2023-11-21
话名海胆屋,当然有唔同产地直送嘅新鲜海胆,而且仲有各类刺身,丼饭,手卷,寿司,睇menu都睇到我选择困难!前菜有自家制Wasabi 啤酒腌萝卜,非常有惊喜又清新,Wasabi轻轻的感觉令人胃口大增。之后有油甘鱼刺身,及马刀贝刺身!油甘鱼配以特制酱汁,鱼子及海葡萄,卖相相当精致,而马刀贝刺身鲜甜又爽脆,质素完全唔觉得系外卖为主嘅小店。另外试咗厨师推介嘅寿司,寿司刺身新鲜肥美,而醋饭都十分香软有水准。推介日本马粪海胆寿司,甘甜creamy,另外非常喜欢剑鱼腩及三文鱼腩寿司,油香丰富有层次。主角系期待已久嘅海胆丼饭,选用了加拿大海胆及墨西哥海胆。金黄色带光泽,满满铺满丼饭,非常丰富!加拿大海胆肥厚,实净爽身,海水味较重,本身带有微微的苦涩味。另外墨西哥海胆,质感柔软,更为甘甜,入口顺滑,配以温热嘅丼饭,每啖都鲜味甘香,性价比十足!手卷都系必食推介,鹅肝,京葱拖罗茸,海胆都系超高质,相当足料!鹅肝手卷配上自家制的酱油,更显鲜嫩美味,油脂甘香!最后食埋厨师发办嘅鱿鱼刺身,先吃到鱿鱼的鲜味,因为卷入柚子及紫苏叶,后劲有种份外清新嘅感觉,非常特别!
Wasabi 啤酒腌萝卜
油甘鱼刺身