餐厅: 犀牛犀牛 (中環街市)
资讯:

我好少写食评,但系今次都真系唔写条气唔顺。今日喺附近食完晏,想买杯台式饮品做甜品。中环街市内选择颇多,最后拣咗呢一间。我行过去同收银员讲:「要一份白珍珠乌龙奶茶及鲔鱼玉米卷。」佢即时反应系先叹一声长气,再黑住面咁讲(系,戴住口罩都见到佢黑面):「你下次讲咗要咩嘢食,先好叫嘢饮啦。」(按:我估因为食物同饮品可以当一个餐咁叫,但系因为我唔跟「规矩」,打乱佢入电脑嘅顺序,所以嬲嬲猪🙄)我当堂呆咗,因为我系攞住张双面外卖餐单黎叫,餐单上亦都冇写明需要顾客叫咗嘢食先,再叫嘢饮。当下感觉非常不良好,点解呢个服务员嘅态度可以咁差!不过我冇即刻反驳佢(虽然而家谂返都有少少不忿),之后等候期间,发现佢连张单都出错。我明明系要白珍珠,佢就出咗黑珍珠。我再走过去提醒佢,佢当时喺度同其他职员嘻嘻哈哈,对落错单一点都不在乎,连基本礼貌都冇。如果呢间店主睇到呢个post,请你重新检视你旗下嘅店员工作态度及表现!疫情期间,真系唔需要去帮衬呢种贴钱买难受嘅舖头!
我好少写食评,但系今次都真系唔写条气唔顺。

2022-04-29
15 分钟 (外卖自取)