2021-01-14
之前经过弥敦道都好想食,今日经过花园街发现开左分店,上openrice望先知原来系搬左铺。日船系排队俾钱再即场拎食物,所以都有十几人排队。一位负责收钱装小丸子,另外仲有两位就不停整小丸子,买完都仲见到d人继续排队。开头以为只可以拣一个味道,后来发现系一份有齐照烧汁、黑胡椒粉、蛋黄沙拉酱、日本芥辣酱同柴鱼片。本身想叫2份,一份有齐所有酱,一份唔要芥辣酱同黑胡椒粉,但最后都系叫一份试下先。章鱼小丸子($24/6粒)每粒小丸子都有一粒章鱼粒,有诚意,唔系hea既。但可能太多人排队,小丸子一熟就上盒,所以粒小丸子系外软内软,我个人就钟意外皮脆少少既小丸子,相信小丸子放系炉上再庆耐d,外皮会脆d。虽然整体口感淋左少少,但系寒冷既晚上食到新鲜出炉、热辣辣既小丸子都系好满足。至于芥辣酱味道太重,黑胡椒粉好似唔系好夹,个人唔太喜欢。如果有机会再食,我会选择唔要芥辣酱同黑胡椒粉。作为小食,日船既章鱼小丸子系唔错既选择,但如果太多人排队就不了。餐牌写柴鱼片/紫菜片,但我个盒得柴鱼片,可能系睇佢当日有咩货,又或者要主动同佢讲要边款?(个人口味S: 3/5)(个人口味E: 3.5/5)
章鱼小丸子($24/6粒)
(个人口味S: 3/5)
(个人口味E: 3.5/5)