餐厅: 南記粉麵 (寶明大廈)
资讯:

餐厅: 南記粉麵 (寶明大廈)
资讯:

2019-07-18 325 浏览
「南记」对于 #小秘书 嚟讲可为童年回忆,小时候嘅我由外婆凑大,爸爸妈妈要做生意,所以佢哋只会假期过嚟揾我🥳 细个嘅时候我都几可爱㗎,所以啲 #舅父、#阿姨 都好钟意带我去街、有时仲会带埋我跟佢哋啲新相识嘅男女朋友见面... 后来大个咗先知原来佢哋系揾我做掩饰,免得外婆识穿佢哋拍拖😅谂返起,细个𠮶时成日要跟 #阿姨 入 #香港仔 㗎... 而家先知佢应该揾我借桥😅 不过算啦佢哋都会请我食啲好嘢嚟慰劳我嘅,而「南记」就系我记忆最深嘅一间餐厅,而「南记」#招牌河 就系我嘅 #童年回忆🤪呢日我叫咗个 #大杂锦汤米线 跟 #豆浆,唔好以为 #小秘书 生咗 #大食积 呀!我只系贪佢有唔同嘅配料,所以我系宁可要少啲河粉,都要keep住各种各样嘅配料。#什锦汤米线 里边有 #春卷、#牛丸 #鱼皮饺...呢几样都系「南记」出名嘅食材,我就钟意以清汤底配搭,口味又唔会太浓,牛丸嘅鲜味跟汤底好夹味,系我食极唔嫌之选👍🏻「南记」波斯富街新店开咗之后,我已经好少再返去怡和街分店,一来唔使行楼梯,地方又无咁迫。贪新忘旧咪就系我啰🥳

2019-07-17