2011-09-19 407 浏览
很久冇去过大安了,今日路过,再次重拾童年回忆入到去,一齐枱櫈、装潢、摆设都冇变,只系觉得光猛咗,可能系换咗悭电胆。叫咗一份儿时食开嘅茶餐,一样系有多士、火腿煎双蛋、义烧通粉同一杯饮品,只不过系价钱唔同咗。坦白讲,这里的味道,的确系一般,但对我来说,童年嘅回忆比味道更重要。多士,本身嘅面包,已经唔多掂,唔松软,又烘得唔够㶶,幸好牛油味重,挽回少许分数 太阳蛋唔错,有蛋味,亦煎得恰到好处,少少㶶边,好食 但块火腿,则依然没有任何加工,坦荡荡咁放系碟上 (即系冇煎过,就咁上碟) 义烧通粉,汤底几香甜,亦有义烧嘅香味,绝对唔会差过澳洲牛奶公司或者北海道牧场,但系通粉嘅质地则及唔上澳洲牛奶公司,偏硬少少;至于义烧,普普通通,但够香,亦唔韧至于冻奶茶,亦系一般茶餐厅水准,香味可以,滑溜一般,冇特式,亦冇惊喜埋单$26,比澳洲牛奶公司及北海道牧场平。整体上,大安并唔系一间值得推介的餐厅,但某些地方,对于某些人来说,系别有一番滋味,我亦都系本著这个信念,久不久,就回来探索一吓,再与大家分享一吓吧了
很久冇去过大安了,今日路过,再次重拾童年回忆
位于油麻地的大安茶冰厅
没有大改变的环境
现在的餐牌

太阳蛋唔错,有蛋味,亦煎得恰到好处,少少㶶边,好食
但块
多士及火腿煎双蛋
义烧通粉,汤底唔错
唔够香滑的冻奶茶
埋单$26,比澳洲牛奶公司及北海道牧场平。

2011-09-18
没有大改变的环境