樂酒場 がくさかば

GAKU HALL
2025-01-16 0 浏览
📍 乐酒场 がくさかば (尖沙咀)尖沙咀白兰轩道1号丽东大厦地下H & J号舖及阁楼👉蟹味噌甲罗燐加配薄饼哗!呢道菜真系海洋嘅味道集大成者!蟹味噌浓郁得黎又带啲甘香,好似大海嘅精华熬咗成日咁浓缩入一片甲罗!燐加轻轻煎香,配埋薄脆饼底,咬落又脆又香,蟹味噌啲鲜味系口腔爆开,咁嘅组合真系食到停唔到口,简直系一场味蕾嘅狂欢!👉迷の刀五雕刺身盛合呢个刺身盛合真系刀工嘅艺术品,每片鱼生切得晶莹剔透,厚薄啱啱好,放喺碟上面好似一幅画咁靓!入口鱼肉鲜甜滑溜,啲油脂慢慢喺舌尖溶化,鲜味层层递进,仲感受到渔船返港𠮶阵鱼最鲜嘅状态。呢个盛合唔单止系食物,仲系一份对食材同手艺嘅尊重。👉三文鱼层层叠呢道菜真系将三文鱼嘅魅力发挥到极致!厚切嘅三文鱼片整齐咁层层叠起,好似艺术品咁吸引。鱼肉入口滑溜,脂肪散发出阵阵香甜,配埋啲酸甜酱汁,味道层次分明,仲带啲轻轻嘅回甘,食完会忍唔住谂:「再嚟一件啦!」👉清酒煮白蛤锅一打开个煲,清酒嘅香味即刻扑鼻而来,热气暖住个心,啲白蛤又肥又鲜,啖啖都系海水嘅味道。汤底清中带甜,酒香恰到好处提鲜但唔抢味,饮落感觉就好似一个寒冷冬夜入面嘅暖炉,暖晒胃又暖晒心!👉明太子酱厚烧玉子厚烧玉子

📍 乐酒场 がくさかば (尖沙咀)
尖沙咀白兰轩道1号丽东大厦地下H & J号舖及阁楼

👉蟹味噌甲罗燐加配薄饼

👉迷の刀五雕刺身盛合

👉三文鱼层层叠

👉清酒煮白蛤锅

👉明太子酱厚烧玉子
厚烧玉子够晒柔软,每一层都甜甜地又带蛋香,好似云朵咁轻盈。而上面𠮶层明太子酱,咸香浓郁,仲带少少辣劲,完美咁衬托住玉子嘅甜味。咸甜交替喺舌尖跳舞,一啖接一啖,停唔到手,呢份系玉子界嘅王者!

👉牛油果山葵渍
呢道菜睇落简单,但系好有层次感!牛油果绵滑得嚟又有啲天然嘅奶油感,山葵嘅轻微辛辣为成道菜增添咗活力。每一啖都清新得嚟又唔失浓郁,食完之后口腔有啲凉凉地嘅清爽感,好适合用嚟平衡重口嘅食物。

👉吉列童星虾
**吉列童星虾**真系怀旧味道嘅代表作!外层炸得金黄酥脆,咬落去啲虾肉又弹牙,成个口感就系童年嘅味道。

👉蒜烧厚切牛舌芯(1串)
呢串牛舌芯系肉食控嘅梦想!厚切到啱啱好,烧得表面微焦,散发住阵阵蒜香。咬落去有啲弹牙,肉汁仲会慢慢渗出嚟,成口都系浓郁嘅肉香同蒜味,真系越食越上瘾,好想即刻追加多几串!

👉盐柠檬水混威士忌
呢杯调酒真系有惊喜!盐柠檬带出咗一种清新中带少少咸香嘅层次,再加上威士忌嘅醇厚酒味,好似将大自然嘅清爽同威士忌嘅深沉融为一体。饮落系凉浸浸嘅感觉,但尾韵又有阵温暖嘅酒香,真系一杯令人回味无穷嘅饮品。

👉自家制蜂胶柠檬烧酌
呢杯烧酌系将蜂胶嘅天然香甜同柠檬嘅清新酸香完美结合,再配埋烧酌嘅醇厚酒香,成杯酒层次分明。入口先系柠檬嘅清爽,跟住蜂胶嘅细腻甜味慢慢浮现,最后烧酌嘅温润尾韵喺口腔回荡,饮完之后真系有一种愉悦嘅满足感,简直系手工调酒嘅极品!

回头:YESYESYES,食物新鲜好食,而且环境舒服好似去咗日本咁💕💕💕