上篇分享咗前菜小食、沙律、海鲜、肉类等等几个大类别,跟住下篇会讲店中拿手嘢「烧鸟」,以及蔬菜、热食、食事、甜品……等等。继续去片,再续串烧盛宴 。 鸡鸭(14款)由于烧鸟喺黑炙嘅招牌,所以鸡鸭类就阵容最庞大,足有14款选择之多,由鸡翼、鸡肉、鸡皮、软骨、内脏,到鹌鹑蛋都有,所以,今次店家亦刻意准备多少少烧鸟款式俾我哋试,大饱口福之余,更大开眼界 。 鸡翼($30串):咪以为只喺普通嘅烧原只鸡翼,据介绍喺选用日本山口县长州嘅走地鸡,虽然鸡味较淡,身型较瘦,但皮下脂肪少,肉质较嫩,而且对身体健康啲。最特别喺个拮法,两条骨烧前已分开,所以食时变为方便得多,加上外皮甘香,肉嫩多汁,好味!好味! 鸡胸软骨(价钱待定):每只鸡只有1块鸡胸软骨,所以1串就可以讲喺用咗3只鸡。块软骨颇大件,黏连少少鸡肉,但好襟咬,夸张啲讲咬到牙骹软,唔太啱自己口味,不过算喺一种见识; 鸡骹软骨($22串) :如一般常食到嘅鸡软骨,细细粒,烧得香口又咸咸爽爽; 日本长州鸡肝($38串):鸡肝烧好后,淋上以鸡骨熬煮过浓郁鸡汁,所以卖相比较黝黑,而味道变得浓郁,质感非常之粉,钟爱食肝脏嘅人应该好对胃口;

鸡鸭(14款)

鸡翼
鸡胸软骨
鸡骹软骨($22串)
:如一般常食到嘅鸡软骨,细细粒,烧得香口又咸咸爽爽;
鸡骹软骨
带子酿鸡翼(价钱待定)
:惊喜以外,就喺正,鸡翼之内酿入鲜带子,手功已经唔容易,仲要烧得外脆(鸡翼)内软(带子),既有甘香(鸡翼),又有鲜甜(带子),有创意嘅配搭,值得推介
,只希望定价唔好太高啦;
带子酿鸡翼
自家制紫菜苏免治鸡肉棒($68串)
:鸡肉全以人手刴制,唔会用机搅,做出嚟质感细致,唔会太烂溶溶,鸡肉棒内又加入紫苏叶、鸡软骨,令味道唔单调,口感唔单一
,再配合埋日本无菌鸡蛋黄,成本要成$6、$7一只蛋,令鸡肉棒多添蛋香,入口更滑溜,真捧!
自家制紫菜苏免治鸡肉棒
溏心鹌鹑蛋($28串):有惊喜自然要推介,依款串烧鹌鹑蛋又喺一例,鹌鹑蛋先烚再烧,但师傅钻研出做到流心效果,仲要好流心𠮶只,再淋上鸡骨浓汁,效果一流
,不得不佩服师傅嘅心思及胆识。
溏心鹌鹑蛋
蔬菜(9款)
豆腐($20串):虽然蔬菜类有9款供应,如冬菇、日本长葱、蕃薯、粟米……等等,但烧菜今晚只预备咗一款「豆腐」,其实喺餐牌上嘅主厨推介之一。唔讲唔知,店家唔用来货嘅炸豆腐,豆腐都喺自家先炸后烧
,烧时同样扫上薄薄一朕鸡骨浓汁,务求令味道富层次。
豆腐
热食(6款)
盐烧秋刀鱼(价钱待定)
:采用日本秋刀,比台湾货贵10倍,可见店方真喺不惜工本,况且,11月秋刀当造,正正不时不食。唔开肚原条盐烧,做法简单,最能带出鱼嘅鲜味,外皮焦香,做到皮脆肉嫩,嗒到点点盐香,再唧啲柠汁,更能提鲜。内脏会有点点苦涩,更要滴多几滴柠汁,缓和咗朕异味,效果唔同。
盐烧秋刀鱼
食事(8款)
竹炭稻庭乌冬(冷)($68份)
:乌冬虽然唔喺自家制,但仍以高成本购自日本,质感烟韧滑溜;而蘸面汤汁就坚持自家做,以木鱼花、鲭鱼花、秘制酱油混合而成,乌冬沾过汤汁,香甜鲜美,凉快透心
。食完一大轮串烧,一份冷乌冬,适合不过;
烧饭团($32个):大大个嘅烧饭团一开二,烧得带点焦香,不过个人感觉整体有啲硬实,另外, 饭团本身无乜点调味,较为淡口,建议糁少少竹盐,效果更好。
竹炭稻庭乌冬(上)、烧饭团(下)。
甜品(4款)
除几款雪葩,就有自家制雪糕($32客)。今晚分别试到芝麻味及姜汁味两款,长条形,卖相精巧
。总结一句,超出预期。前者,芝麻味香浓不在话下,嗒落有粒粒芝麻口感;后者,姜味本身已经颇为突出,带微辣,意外位喺食落有幼细姜丝、姜粒,就算唔可以驱寒,做得咁有诚意都叫人窝心啦
自家制雪糕:芝麻味及姜汁味。
啤酒、红酒、白酒、清酒、梅酒、烧酌、泡盛、威士忌及非酒精饮品,一应俱全。小弟是晚因事唔方便饮酒,所以点咗冲绳石榴汁($38),原枝日本直送,虽然注明果汁成份只占20%,但饮落石榴味浓郁,微酸
,我就觉得几适合食串烧时饮,可以解解油腻感
冲绳石榴汁
最后送上别致嘅小糖果,中间「黑」字正正就喺「黑炙」商标,煞是有趣
「黑炙」商标小糖果
除汤类(味噌汤及大蚬清汤)以外,基本上每一类食物都试咗一款以上,虽然日本串烧一向都唔便宜,但计及舒适环境、贴心服务、用料高质、技巧上乘、创作特别……等等,「黑炙」嘅竹炭盐烧,都有能力直卷全城。
用餐优惠
试食活动
带子酿鸡翼
自家制紫菜苏免治鸡肉棒
溏心鹌鹑蛋
自家制雪糕:芝麻味及姜汁味。