2009-10-17
1906 浏览
从不赌马的我竟然入左马场? 你没听错, 而且, 一向唔钟意赌马的我竟然有个赌马的男朋友, 意外吧? 因为他的关系, 我有日经过马会见到马场开锣日的海报, 突然间心血来潮要佢带我去见识一下, 当时的佢都愕左一然, 最后, 佢为左令我可以舒舒服服的看跑马, 上网揾资料订了呢个会骏厅的自助餐, 佢话要让我在舒舒服服的环境下, 一路食野一路观看, 因为傻猫咪最喜欢食了当天, 因为服装方面限制, 佢逼不得巳放弃佢平日穿开的T-shirt及牛仔裤, 而佢的一身装束亦令我多次忍俊不住发笑. 当我们去到会骏厅时, 入面巳坐满人, 有些甚至巳食饱系度睇紧马经, 我急不及待出去睇下有咩野食, 我祇可以说这是我食过咁多次自助餐最少野食的一次, 我行了一转只碟上祇有一件勉为其难夹的蒸鱼, 唔见刺身寿司, 熟食祇有几样极平凡的炒饭面, 菜, 牛(我唔食牛), 蒸鱼及一两样炸的食物, 长脚蟹及烟三文鱼被人锣剩两三条, 见到都唔想锣, 反而煮面的摊前排左几个人, 甜品祇有几样平凡到极点的蛋糕, 真的令我好失望, 四百几元就食呢d? 佢见到我只碟巳心知不妙, 即刻出去再帮我, 最后锣左一碟甜品返黎, 佢好抱歉的对住我
当天, 因为服装方面限制, 佢逼不得巳放弃佢平日穿开的T-shirt及牛仔裤, 而佢的一身装束亦令我多次忍俊不住发笑. 当我们去到会骏厅时, 入面巳坐满人, 有些甚至巳食饱系度睇紧马经, 我急不及待出去睇下有咩野食, 我祇可以说这是我食过咁多次自助餐最少野食的一次, 我行了一转只碟上祇有一件勉为其难夹的蒸鱼, 唔见刺身寿司, 熟食祇有几样极平凡的炒饭面, 菜, 牛(我唔食牛), 蒸鱼及一两样炸的食物, 长脚蟹及烟三文鱼被人锣剩两三条, 见到都唔想锣, 反而煮面的摊前排左几个人, 甜品祇有几样平凡到极点的蛋糕, 真的令我好失望, 四百几元就食呢d? 佢见到我只碟巳心知不妙, 即刻出去再帮我, 最后锣左一碟甜品返黎, 佢好抱歉的对住我说: 估唔到真系咁少野食, 你会唔会唔开心? 其实当我出去行左个圈睇晒所有野食时心情的确不太好, 但见到佢咁紧张的样, 我反而没有再计较食物多少与质素了, 好与丑都系咁食, 咪食少d啰, 其实都无咩大不了者, 所以当佢问我时, 我真的巳没有不开心了, 最后佢多次出入帮我张罗食物, 自己反而无咩点食, 所以后来, 我索性去煮面档前排隧锣左碗面俾佢, 我觉得反而呢样系全场最好味的食物, 当快开跑时, 我们会一齐走出厅系外面的观众席观赛, 等比实完毕才再返黎去继续食, 我唔知佢都选左咩马, 所以每次都会先问佢买左边只, 然后紧张的睇住跑道留意住佢选的马匹是否跑出, 佢还笑我比佢更紧张
最后我们由一点一路坐到五点钟, 虽然食物不太满意, 但我巳觉好开心, 始终咁样的形式相处都不是太多机会, 而好难得佢全程都一路照顾我所需, 祇是偶尔行出去买马.
希望再有机会陪你入马场, 但下次不用再安排厅房了.