2010-06-07
成日经过呢间旧式茶餐厅, 都买过几次蛋挞, 一向都好好食既, 只系我唔太好茶餐厅之前有次直情去买外卖, 坐系入面等个阵, 见到环境无我想像中咁污糟, 而且老板状既人非常nice啰, 所以决定要揾次黎试下!今日lunch过黎试, 去到好好彩刚有卡位坐, 一坐埋去就有阿姐黎收野抹台, 问左我几多位, 好快就递上2杯茶同埋餐具之后望下餐牌, 原来都几多选择, 有平时茶餐厅既野食, 仲有咖哩㖞不过今次食普通野就叫左个沙嗲牛肉肠仔一丁, 五香肉丁肠仔一丁, 热奶茶, 茶走, 蛋挞, 菠萝油蛋挞 - 酥皮款, 一向觉得呢间好食, 虽然佢个柜系出面唔算热, 不过好有蛋味, 略嫌薄得滞唔够厚而且菠萝油 - 菠萝几大个, 上面菠萝皮唔会太甜, 初时拎到黎觉得奇怪, 原来系未加牛油, 叫佢地加番先知原来落单个阵佢直情写漏左系菠萝油, 写左菠萝包 不过算啦, 小问题,牛油好够, 但可惜个包同样唔够热, 感觉唔到个种冷热既感觉沙嗲牛肉肠仔一丁 & 五香肉丁肠仔一丁 - 一丁非常好味, 都几大碗, 肠仔有2条咁多, 沙嗲牛肉肠同五香肉丁都非常好味!热奶茶 & 茶走 - 好香滑, 好似系丝袜奶茶咁, 茶走更加滑
不过今次食普通野
热奶茶 & 茶走 - 好香滑, 好似系丝袜奶茶咁, 茶走更加滑, 不过可能佢落得太多炼奶, 饮到落低略嫌太甜
最重要系佢环境真系唔沔糟! 无个种旧式茶餐厅既湿地垃圾地既环境, 一赞!
另外就系侍应个个都唔会黑面 (虽然唔系个个都有笑容), 而且动作唔会好赶咁, 好悠闲, 而且落单唔会嗌黎嗌去吓亲客人, 一赞!
最后就系座位唔迫, 最怕原来放3张台结果放5张台个d! 呢间就无, 松松动动, 坐得舒服!