话说早几日晏昼同个老友经过何文田爱民邨,见到有间面包舖,见到个舖面都非常企理,就入去八卦吓,点知有惊喜。你哋有冇见过或者听过有种包叫做「饺子包」?小弟孤陋寡闻第一次见,仲特登去请教Google大神添。既然未见过,就买番个嚟试下。一啖咬落去,入面系有好丰富嘅忌廉芝士,因为个包本身系比较软身,配合埋忌廉芝士简直好味到不得了。价钱又公道,咁足料都系讲紧$14,都真系好均真。至于点解个面包嘅质地会咁柔软同埋有弹性,我估计同佢哋嘅面包系用咗「汤种法」制作有关系,因为我喺舖头入面都见到唔止一次出现「汤种」呢个字眼。等我再一次问咗google大神之后,我先知道原来「汤种法」系一种日本传统嘅烘焙技术。运用呢种技术,面包嘅水份会增加,亦都会令到质地更加有弹性同埋柔软。原来系用咗特别嘅方法炮制,怪唔知得同平时食开嘅面包有咁大分别啦。我老友仲搞笑,见我食得咁滋味,即刻掉番转头话要买番个试下。佢食完之后都非常认同呢个「饺子包」,仲买多两个俾屋企人试吓,知你锡屋企人啦老友。

饺子包(忌廉芝士味)
2024-06-14
饺子包(忌廉芝士味)