2024-03-05
知道呢间面店开咗一段时间,因返公司忙到晚上,刚返到元朗九点,在康乐路轻铁站落车,贪近第一次帮衬试下。入内好多位选择,我选普通四人枱。因我近年比较少食肉,希望多菜少肉较健康,所以近年多数食水饺,而今次第一之帮衬,尝试叫水饺河粉加腩汁,另跟送一杯冷热饮我就叫热奶茶。呢个餐 HK$32 元超抵食,不到五分钟已一拼上枱。水饺算大粒爽口好食,河粉系幼身但有些少鞋口唔够滑。汤底出奇鲜甜好饮,但系味精果种鲜甜,所以都唔敢饮太多,试两羹就算。碗面跟汤羹葱花,可自行选择是否投放在面内。热奶茶有少少涩,可能淡奶唔够 ? 但饮落似冻奶茶翻热 ?侍应落单系用电脑再出单去水吧,但要注意水吧成日收唔到单漏单,如果等得较耐要追问侍应。有香港支付宝、及香港微支付,但冇八达通大家要注意。2月22日晚上同样时间再去帮衬,今次食都一样,河粉比第一次食改善滑咗。另转试冻奶茶。出奇今次冻奶茶比第一次热好饮,冇涩味感觉淡奶较足够。总括讲呢个价钱性价比超高,堂食地方都算宽敞,而且尚算干净企理。除留意电脑落单有时会漏单外,侍应阿姐超冇记性,见有人客漏客前后催咗三次,三次同一阿姐都有上前了解,但至第三次先逆得发生乜事,阿姐挂住跟同事讲
热奶茶有少少涩,可能淡奶唔够 ? 但饮落似冻奶茶翻热 ?
题外话/补充资料:
呢个价钱、味道及份量无可挑剔,现今香港经济咁杯,但好多业主不断逆市加租、亦导致食店逆市不断加价,呢间虽然由开张时都加一至两元,但都合情合理。见有各类油菜 HK$12元一碟,一般有三种菜选择,可配豉油汁、蚝油汁、及椒丝腐乳。