2009-06-02
同家人吃饭,呢次来到土瓜湾,帮衬之前从未帮衬过的「大漠」试试呢度的新疆菜!来之前未有订位,见店子小小,当侍应问有无订位嘅时候,都有d担心会唔会冇位,好彩,都仲有。连随坐低,拿著餐牌看了一会,点了几味,试试呢度嘅新疆羊肉先。先来两份(四串)烤羊肉串,再来一个侍应同餐牌都推介的「镇店清真古法极品烧羊鞍」,加多个菜「炒什菌」同「大漠厨师炒饭」(本来谂住叫羊肉炒饭的,不过屋企人唔想味味都系羊,于是咪转左呢个啰)。炒什菌先到,味道稍嫌淡了些,炒饭跟著来到,配料系一些小虾同鸡肉,食落冇乜特别,只系普通嘢。不过冇所谓啦,来得呢度食新疆菜,梗系羊肉先系主打啦。烤羊肉串同烧羊鞍终于到啦!羊肉串份量都几够,加埋d另上嘅孜然粉同香料,味道都算唔错!至于个羊鞍,老婆仔嫌佢生左d,我自己就觉得微带粉红色的羊肉,半生半熟,几嫩口,整得都算唔错。我地几个人食完枱上的食物,见个肚仲有位,意犹未尽,于是再拿餐牌看看,见有个「鲜什果炒鸭胸」好似都几好,亲亲咁话加码再斩四两啦。过左冇几耐,呢个菜来啦,原来好戏在后头,呢味𩠌比d羊仲正,卖相虽然唔算靓,不过d水果(有苹果、奇异果等)同鸭胸,在酸甜度调得恰到好处的酱汁配搭下,中
我地几个人食完枱上的食物,见个肚仲有位,意犹未尽,于是再拿餐牌看看,见有个「鲜什果炒鸭胸」好似都几好,亲亲咁话加码再斩四两啦。过左冇几耐,呢个菜来啦,原来好戏在后头,呢味𩠌比d羊仲正,卖相虽然唔算靓,不过d水果(有苹果、奇异果等)同鸭胸,在酸甜度调得恰到好处的酱汁配搭下,中和了鸭胸的肥腻感,非常醒胃,可算是整晚中最令人惊喜的一道菜式。
呢间小店细系细左d,不过装修陈设都几有少数民族风味(连厕所都有呢!),价钱虽比附近的街坊小店贵上一截,以特色食店来讲,都算ok嘅。