2021-09-29
前排听朋友讲铜锣湾有间炸鸡店有炸鸡放题食,于是我就揾埋钟意食煎炸野嘅细佬一齐陪我去试试佢😆佢个放题都好抵食下,每人只需$128,我哋另外仲加多$28有埋焗鸡同埋唔同嘅小食添😀 食炸鸡之前梗系嗌番啲餐前小食啦,我哋见到细细份,所以都嗌咗几多下,分别有:好多人嗌嘅紫菜薯条、凉拌水冷面、芝麻菠菜、韩式酸萝卜同埋韩式辣拌海蜇。而海蜇亦都系我最推荐嘅小食😋 睇落细细份,但份量都唔少,食落辣辣哋好惹味,减腻一流👍🏻炸鸡方面,我哋嗌咗甜酸炸鸡、蜜糖芥末香葱炸鸡、香草青柠炸鸡、柠檬柚子炸鸡同埋属于额外口味嘅黄金咸蛋炸鸡😋 其中比较推介嘅系蜜糖芥末炸鸡、柚子炸鸡,两只味都系食落甜甜地,而前者仲带有芥末味,整体感觉就无咁腻👍🏻;后者有劲多柚子酱,细佬觉得偏甜,但我就觉得好滋味😋而焗鸡方面,我哋嗌左黄金咸蛋焗鸡、蜜糖蒜香焗鸡、双重芝士焗鸡同埋冬阴功焗鸡😙而我推介嘅系黄金咸蛋焗鸡同埋蜜糖蒜香焗🤤 前者个咸蛋黄酱好浓郁,而且仲有沙沙哋嘅咸蛋黄系面,虽然好邪恶,但真系好好味!后者嘅味道就无咁strong,但同样都唔错,佢系鸡件上面仲摆左啲粟米片,加埋一齐食口感好特别,夹得黎又几好味😋食啲咁热气嘅炸鸡紧要配返杯嘢饮
食啲咁热气嘅炸鸡紧要配返杯嘢饮,见佢嘅嘢饮做紧买一送一,于是我哋嗌左最贵嘅沙冰🤪 士多啤梨味饮落偏甜一啲,而朱古力味就比较浓郁啲,我觉得好饮啲😌
总括而言,呢个放题嘅性价比真系超高,鸡嘅选择又多,而且佢嘅鸡肉食落都偏嫩滑,唯独是可以再多肉汁啲🙌🏻 其实佢仲有4款Pizza食,不过我哋食鸡食到实在太饱啦,最后都系无嗌到,推荐下次可以成大班人黎食,咁就乜都可以试下啦☺️