2019-03-03
今日朋友带我去大角咀喜聚坊私房菜。我由旺角地铁站行过去,都要15分钟,交通吾算方便,门口睇好似系一间普通嘅菜馆。我们有14人,俾咗一间房,有私人空间,大声都唔怕嘈到隔离。我们订咗一席,共有12道菜,收费以每位$480计,全包。首先嚟咗两个小食,水晶脱脂肴肉、炸豆腐。冻食的肴肉, 晶莹通透,咬落冇肥腻感觉, 再咬一啖热豆腐,感觉完全相反,豆腐大细比例,刚好一啖一粒,外皮炸得干身脆口,内里豆腐软霖霖,不错👍跟著上的是一艘龙船,乘载传奇京酥国宝鸭,侍应介绍这道菜是由国际级大厨王兆宗先生(宝哥)亲自处理,宝哥的师傅也煮过这道菜俾邓小平先生食。京酥国宝鸭要煮4小时,鸭内有瑶柱、莲子、薏米、咸蛋等等,加入酱汁,味道比较浓,建议由内食到外,果然再食鸭肉,更野味,我喜欢鸭肉多过馅料一些。花样年华焗波士顿龙虾,佢同其他酒楼不同嘅地方就系用阳春面做底,阳春面吸收龙虾汁,不错,面属霖身,如果喜欢爽口面就不适合了,至于龙虾,肉质弹牙,可惜是虾壳揼得不够碎,食时有点麻烦。私房酱彩云花姿象拔蚌,用秘制嘅酱,加入翠玉瓜、红椒、黄椒和象拔蚌一齐炒,象拔蚌爽口,酱汁带少辣,不错,但未至于令人惊喜。自制果醋果肉黑毛猪骨,
自制果醋果肉黑毛猪骨,用自制苹果醋,黑毛猪肉霖,加蜜桃陪碟,酸酸甜甜,开胃👍
老火煲莲子百合粟米螺片凤尾翅汤,好简单一句,清甜。
蒜蓉粉丝蒸大元贝,元贝粒粒都好大粒,用一般蒸煮法,由于元贝新鲜,加入蒜蓉,好味。
食到这道菜,巳经有些饱啦,跟住上的是拍蒜鱼肚炒菜苗,
炒得清淡不油,正常。
瑶柱翡翠炒饭,虽然好饱,但也要食番啖,炒得很香,粒粒分明,味道恰好👍
最后是其中一个卖点,富贵夜明珠,哗!好大呀,好似个手球咁大嘅煎堆,放在小盆上配上小灯,好似夜明珠,之后拿走砌成小块再上碟,烟韧不油,几好味,可惜侍应不在我们面前砌开夜明珠,有点可惜。
整体食物不错,份量足够,价钱500有找,好彩我们有间房,否则地方都算挤迫,交通唔方便,揸车比较好,后面街有停车场。大角咀有很多食肆,下次试吓第二间。