2011-02-13 774 浏览
同朋友食饭, 常试下不一样ge斋菜, 有朋友话呢间算系印度素菜其中一间之正ge食肆,位于尖沙咀乐道一间商业大厦一楼, 入面全印度人侍应, 对答要用英文, 幸好餐牌中英对照, 仲有一本食物ge相簿俾你睇, 不过相簿D编号, 好多同餐牌ge编号唔一样,印度斋菜都系第一次食, 几得意, 但老实讲, 我觉得样样野都差唔多。我地七点半左右开始食, 食到差唔多八点九, 侍应问我地仲有冇野叫, 我地话冇, 之后竟然走黎叫我地埋单, 总数$450, 唔算贵, 但好奇怪law~ 我地都冇叫埋单, 听闻印度人食饭时间系晚上九点左右, 呢间野会好爆下, 可能想清一清台, 或者系呢个原因啦~~呢个系印度小食Dahi Puri (乳酪炸米饼粒), 酸酸甜甜脆脆, 味道唔系一般人可以接受到, 钟意食乳酪ge人会OKSpecial Indian Thaili (印度特式套餐), 其实真系好想揾一个识食印度菜ge朋友一齐去食, 听佢讲下呢D野点食法, 中间有两块煎饼, 左边有两旧唔知薯仔之类ge野, 配七种酱料食, 有咸有甜有酸, 麻麻地, 完全唔识食XDDDMysore Masala Dosa (辣味香料薯蓉班㦸)
位于尖沙咀乐道一间商业大厦一楼,
入面全印度人侍应, 对答要用英文,
我地七点半左右开始食, 食到差唔多八点九,
总数$450, 唔算贵,
但好奇怪law~ 我地都冇叫埋单,
Dahi Puri (乳酪炸米饼粒)
Mysore Masala Dosa (辣味香料薯蓉班㦸)
Mysore Masala Dosa (辣味香料薯蓉班㦸), 呢个净食几好味, 冇乜辣味, 但个酱汁就唔好味, 可能唔o岩我地胃口
Mysore Masala Dosa (辣味香料薯蓉班㦸)
Mysore Masala Dosa (辣味香料薯蓉班㦸), 入面系咁, 有D咖喱味薯蓉
两者卖相差唔多
前: Paneer Korma (印度芝士白咖喱), 本来对呢个有D期望, 入面有D类似豆腐ge物体, 可惜个汁麻麻地, 冇乜芝士味, 又冇乜咖喱味咁;
后: Paneer Kofta (印度芝士素菜饺), 成晚最好食系呢个, 汁好味, 但唔知有乜野, 我估系蕃茄、咖喱、芝士沟埋, 入面有两旧所谓ge饺, 系D芝士粒、薯仔、唔知系咪有芋头, 捞埋一旧野, 味道几好, 不过好漏下
Veg. Tawa Pulao (蔬菜烤黄饭)
Veg. Tawa Pulao (蔬菜烤黄饭), 呢个饭几好味, 香料重, 辣味偏重少少, 可以再干身D更好
Tomato Uttappa (蕃茄班㦸)
Tomato Uttappa (蕃茄班㦸), 老实讲, 似中国式薄罉, 我食唔到有蕃茄呢个味道, 用黎点其他咖喱汁食, 都OK啦~
Branto Special Pizza (Branto招牌薄饼), 呢个几好味, 芝士面, 入面有粟米, 洋葱, 青椒, 茄汁味唔重, 饼底边脆口, 中间就淋左, 第一口食落去, 我觉得好食过pizza hut XDDD

2011-02-25