2020-03-15 101 浏览
宜家无得去旅行,连日本都去唔到,但系都无阻我爱食日本野既心态!之前见到杂志推介话有日本人打理既丼饭餐厅,虽然主店系北角,但系最近系将军澳开jor一间新店,耶!适合我地住新界既朋友仔去试下。成间餐厅外look非常日系,有一块布系门面,有日本传统居酒屋既感觉,内部装潢都好温馨,走黄色灯tone,有种夜晚去居酒屋既感觉。因为系lunch去,所以主要都系食佢既lunch menu~ 嗌jor个特上吞拿鱼蓉丼,最爱就系吞拿鱼,尤其系葱同吞拿鱼既配搭,所以毫不考虑就嗌jor哩个。一上个下就见到个吞拿鱼蓉搭好高!最搞笑既系,佢随盘有一兜啫喱既物体,我唔知以为系真系甜品啫喱,一食劲酸!!一问之下,原来系寿司醋啫喱,好搞笑。佢推介既食法系,先试下就咁食丼饭,然后再按照个人喜好去添加寿司醋搅拌食,因为每个人既爱好程度不一,所以可以随著自己口味随便调教酸度,都几贴心。我个人都好爱醋,所以我几乎系全部加入去,然后就mix mix mix,再加些少既鱼生酱油同埋wasabi,好好味!唔知系唔系所有日本野都特别好,我觉得好好味

唔知系唔系所有日本野都特别好,我觉得好好味