2024-04-17
早排去左黄埔行街,见到附近开左农耕记,佢地主打湖南乡下土菜,系深圳超有人气呀~门口都几得意,会摆左啲当地既菜做装饰。但佢地都有出自家制酱油今次带左傻妹、响铃同埋bell bell去试下,佢地有多款招牌菜招牌湖蝶鱼(可选辣或不辣)因为怕太辣,所以就拣左唔辣鱼既份量都好多,仲要好爽口同无骨,大旧又多肉,可以拣少油,依样要赞下,用黎送饭一流鲍鱼辣椒炒肉(可选辣或不辣)黎到仲会用个煲比你自己再兜几兜先再食🥰肉质好软熟,真系有好多细细粒鲍鱼仔用黎送饭一流🤤丝苗白饭好有饭香,但如果唔食白饭,都仲有一个几特别既饭,就系高压锅红薯饭,我见好多人都有叫,感觉比较营养健康😎招牌柠檬茶 $36份量都几大杯,不过柠檬茶个色泽偏向浅色啲,味道唔会好甜,但带有少少蜜糖既味道整体都唔错,好饱肚呀!农耕记 湖南土菜 (黄埔天地) (红磡)📍红磡黄埔天地美食坊(第8期)1楼115号舖
招牌湖蝶鱼(可选辣或不辣)
因为怕太辣,所以就拣左唔辣
鲍鱼辣椒炒肉(可选辣或不辣)
用黎送饭一流🤤
丝苗白饭
招牌柠檬茶 $36
整体都唔错,好饱肚呀!
农耕记 湖南土菜 (黄埔天地) (红磡)
📍红磡黄埔天地美食坊(第8期)1楼115号舖