又入到黎元朗食晏,朋友带咗我去一条小路,以为食西餐嘅,原来黎到话系食吉列牛,平时好多人等添,星期六12点去到唔洗位good good。 石板吉列牛好耐之前已经想试,但香港仲未食过,始终好少地方有得食。店入面仲有介绍要点样食,例如石板会有件牛脂肪可以扫扫石板等佢有油香啲之类。点完餐都要等一阵,因为睇住店员系厨房烧热咗个石板先会攞出黎。 等咗阵终于见到炸牛排真身啦,牛小排大约会切成12小片,大约系2-3成熟嘅,等你自己再用石板煎,而且仲有椰菜做配菜,好丰富嘅卖相,而石板上都已经预热同有牛脂,下面系用酒精炉,慢慢烧又唔怕大火,同埋有调味酱,饭系选项黎,加白饭或者加横町饭或者加定食set 都得,我今次就唔想食白饭咁斋试下咩叫横町饭。 吉列牛系用上牛小排,牛小排一般肉质都会几淋,都算多油,但无乜牛味,一般熟食会比半生熟咁食好味,而店员推介食前加少少盐煎会香啲,咁要先试味道就乜调味料都唔加,食落果然系无乜味,但炸粉唔厚,而且香脆。再黎一件落少少盐石板煎,味道完全唔同,煎完两面之后油香出咁啲,加埋酱汁食就更丰富。跟住就索性点完酱汁之后先慢慢煎,肉味即刻香好多,食嘅时间再加上姜,配搭起黎味道就好丰富。

石烧吉列牛小排

椰菜都加咗芝麻酱,同日式食法,唔错唔错

一边煎一边食饭,个饭系珍珠米加上一啲类似饭素嘅材料,饭素食落当然好味,但就同普通饭素差唔多,未食得出有无好特别之处。

因为我都系慢慢烧慢慢食嘅关系,旧酒精就会好快烧晒,店员都好细心咁一见到啲火无晒就自动换火,又会主动帮加水,加好快手咁收起用完嘅炉唔会等你唔觉意辣亲,细心值得加分。
2019-05-18
石烧吉列牛小排