2018-08-03 318 浏览
完全唔知香港有缅甸菜食,朋友有一次落错车见到呢间小店几得意,于是我地约食饭佢就拣左黎呢到try try! 地理位置唔算方便,油麻地同旺角港铁站出都要再行十分钟,系胜利道附近。食物选择唔算多,建议第一次食可以试d厨师推介,会特别同地道d。缅甸黄姜脆脆鸡翼 (4只) $48 鸡翼炸得超级超级脆肉质依然保持十分嫩滑😳👍🏻👍🏻👍🏻味道似炸牛油鸡翼🤣 餣得好入味,唔使点任何酱都好够味缅甸家乡手抓饼 (2块) $48其实系普通酥皮薄饼🤗跟一碗咖哩汁上,咖哩汁味道同一般泰式个d黄青红咖哩唔同,有少少似港式辣椒油加XO豆瓣酱加咖哩😂 汁入面仲会有d虾米仔,都几野味,唔辣的酥炸黄金脆虾饼 $48虾饼十分薄身,所以炸得好脆味道系唔错既,但好似食左阵风咁😂缅甸脆香咖哩猪排椰香饭 $55呢到既炸物都有一个共通点,全部都好脆😍 猪扒亦唔例外喔!炸粉酱唔算厚但亦唔系十分薄猪扒味道还不错,亦唔dry! 咖哩汁同手抓饼的汁是一样喔比较特别既系饭系椰香食,嗅落好香椰味☺️ 食落就同普通白饭味道一样Mohinga 鲜鱼浓汤米线 $48 呢个鲜鱼浓汤米线系全餐比较特别既一味!汤底质感偏稠,味道有d似薯仔汤,颇鲜味的!建议加入

缅甸黄姜脆脆鸡翼 (4只) $48
鸡翼炸得超级超级脆
肉质依然保持十分嫩滑😳👍🏻👍🏻👍🏻
味道似炸牛油鸡翼🤣 餣得好入味,唔使点任何酱都好够味
缅甸黄姜脆脆鸡翼

缅甸家乡手抓饼 (2块) $48
其实系普通酥皮薄饼🤗
汁入面仲会有d虾米仔,都几野味,唔辣的
缅甸家乡手抓饼

酥炸黄金脆虾饼 $48
虾饼十分薄身,所以炸得好脆
味道系唔错既,但好似食左阵风咁😂
酥炸黄金脆虾饼

缅甸脆香咖哩猪排椰香饭 $55
呢到既炸物都有一个共通点,全部都好脆😍 猪扒亦唔例外喔!
炸粉酱唔算厚但亦唔系十分薄
猪扒味道还不错,亦唔dry!
咖哩汁同手抓饼的汁是一样喔
缅甸脆香咖哩猪排椰香饭

Mohinga 鲜鱼浓汤米线 $48
呢个鲜鱼浓汤米线系全餐比较特别既一味!
汤底质感偏稠,味道有d似薯仔汤,颇鲜味的!
建议加入枱面既柠檬汁🍋调味,令整碗汤更鲜更好食!
米线内配有豆卜、鱼片、蛋等𩠌
旁边好似有好多豆似入面既个块叫碗豆饼,碗豆加米浆炸成既脆片,十分脆口好好食!
⚠️⚠️ 面有大量莞茜炸蒜,唔食要预先讲喔
Mohinga 鲜鱼浓汤米线

第一次食缅甸菜感觉还不错! 面食会比较地道值得试下! 面饭既价钱性价比都几高! 鸡翼更系必试🉐

柠姜蜜  (左)  &  黄姜蜜  (右)

2018-07-30
缅甸黄姜脆脆鸡翼