2019-11-26 74 浏览
其实自己刚刚去完泰国旅行返嚟,不过去得三日,好多泰国特色美食都冇食到今日星期日行街,见到尖沙咀有间食船面嘅铺头决定入去试吓依条厚福街两边都有好多小店原来船面可以选择有汤嘅汤面,或者自己落酱汁嘅捞面。我哋两人就每人叫咗一款。佢有个优惠做紧加$5可以转和牛,我哋都有试和牛汤面:牛肉份量很多,汤底浓郁,金边粉同埋汤底好夹船皇捞面:同样都系选咗金边粉,捞面更加显得金边粉烟银好味,配合埋佢嘅豉油、鱼露、芽菜、配料等等一齐食,口感丰富,味道唔错!依日我地也有啲热气,唔敢食辣。所以调味都系落咗豉油及鱼露。小食我地点左一客炸虾卷,一份有三件,我哋初头以为佢好似春卷咁,但原来佢嘅外皮系薯仔丝,里面系一只虾。薯丝炸得好香口,分开食都好好味。呢个小食绝对有惊喜我地也点左秘酱通菜,酱同菜都几夹,有啲咸有啲酸。但咩系秘酱就唔知喇饮品点左龙眼冰,几清甜解渴。而店用嘅杯好似个小碗咁,好有泰国特色,花纹都好靓。另外也点了椰汁红豆冰,冰系碎冰,椰汁味道香浓,红豆软绵绵,好饮!但呢个感觉似系一碗甜品多过饮品如果下次来时,再想食佢嘅捞面,可能试下鸡丝捞面啦
今日星期日行街,见到尖沙咀有间食船面嘅铺头
决定入去试吓

依条厚福街两边都有好多小店

佢有个优惠做紧加$5可以转和牛,我哋都有试
和牛汤面

和牛汤面:牛肉份量很多,汤底浓郁,金边粉同埋汤底好夹
船皇捞面

依日我地也有啲热气,唔敢食辣。所以调味都系落咗豉油及鱼露。
炸虾卷

秘酱通菜

龙眼冰

椰汁冰

如果下次来时,再想食佢嘅捞面,可能试下鸡丝捞面啦
2019-11-24
午餐