2020-11-16
因为生日饭,终于有机会试下厨师发板😚😚呢一间位于铜锣湾嘅日式餐厅, 装修也很日式,座位间隔宽敞。 我哋大家叫左个金 套餐🍣$1380前菜三品:有螺边、青瓜、 东风螺, 自己就几钟意食东风螺,作为前菜好特别好fresh🥗冷菜:腐皮 嘅特别又有豆味,最紧要系食落口感好滑😋刺身有七款: 吞拿鱼、鲷鱼、拖罗、带子、 吞拿鱼面猪登... 其实我最钟意就系拖啰. 因为拖罗入口即溶. overall刺身好新鲜肉质细致,冇过度冷藏个嘅感觉咁样。 听讲系直送,所以非常新鲜。系唔同层次嘅刺身。是日清汤: 今日是鲍鱼汤,饮落去非常之清甜。 估唔到日本餐厅都咁新鲜嘅鲍鱼汤, 不过鲍鱼片可以再厚少少。和食料理: 豚角煮- 豚角煮我觉得虽然好似好普通,但原来个豚肉炆得都几软熟。蟹肉丝蒸蛋: 蒸蛋嫩滑,而且配咗好多蟹肉嘅少少咸味,相映成趣,好有层次感。应该系用咗日本蛋先有咁嘅效果 而且蒸蛋嘅时间啱啱好,Nice dish 😋😋鹿儿岛安纳芋: 最特别系佢有威士忌畀你点, 甜薯点威士忌酒食,食落去都好特别因为未试过点落威士忌到食。天妇罗四款: 有虾同鲍鱼, 炸到连啲虾须都可以食到落口度,我觉得最特别始终都系天妇罗鲍鱼,
呢一间位于铜锣湾嘅日式餐厅, 装修也很日式,座位间隔宽敞。
我哋大家叫左个金 套餐🍣$1380
冷菜:腐皮 嘅特别又有豆味,最紧要系食落口感好滑😋
天妇罗四款:
有虾同鲍鱼, 炸到连啲虾须都可以食到落口度,我觉得最特别始终都系天妇罗鲍鱼,因为自己第一次食感觉好特别,鲍鱼亦都炸得好松脆亦保持到鲍鱼嘅鲜味。
海胆贝柱寿司: 这个海胆饭一食落去就显得特别鲜甜,贝柱鲜嫩弹牙。海胆入口即溶又鲜味,suggest 搭真啲先至吞落肚 ,咁你会感受到海胆嘅鲜味。
寿司: 左口肉质弹牙 ,甜虾寿司, 甜虾亦好鲜甜,肉质弹牙,食落去会食到甜虾𠮶种fresh 嘅甜味😋
甜品:
呢一个甜品我觉得好特别,因为其实佢透明𠮶jelly 配咗少少糖粉, 好滑又好有口感,好似喺日本食地道甜品𠮶种感觉,配埋个雪糕系一餐完美嘅句号💓💓