2021-10-25 671 浏览
好姊妹生日,几个女仔当然要拣一间环境Cozy,可以倾到偈嘅餐厅庆祝啦🥂♥♥♥♥♥今次就拣咗Chef Shane Osborn开嘅The Cornerstone。如果有睇过Netflix The Final Table 应该会对呢个Chef有D认识,佢系香港首先开嘅 Arcane仲攞到Michelin🌟,The Cornerstone 系佢新开嘅Casual Dining,虽然话系Casual,但用料味道绝不马虎,性价比相当高👍🏻日本蕃茄非常鲜甜,重点系个酱汁,配搭一流,只系呢个价钱呢个份量性价比比起其他稍低生牛肉他他都非常新鲜,当中有D脆脆口感一流煮得非常之淋😌我钟意,系份量以Main嚟讲略嫌细咗啲一睇个样就知系手工面,面质烟靭蛋黄味非常之浓郁,配搭淡淡黑松露牛油香味,卖相简单但味道有层次叫咗杯日本白酒Koshu,日本酿白酒年资非常之浅,见好少有所以就试吓,味道同个色一样非常之清澈,易入口,值得一试 ($125 per glass, $625 per bottle) 初初见个卖相非常之中式有啲疑惑🤔但一食即刻唔同感觉😍亦系个汁好出色👍🏻我平时唔多钟意食豆,今次清哂!配搭南瓜蓉再加滑身鱼
♥♥♥♥♥

Japanese  Cherry  Tomato

Steak  Tartar

生牛肉他他都非常新鲜,当中有D脆脆口感一流

Grilled  Australian  Octopus

煮得非常之淋😌我钟意,系份量以Main嚟讲略嫌细咗啲

Handmade  Tagliolini

Koshu

Steamed     Icelandic  Cod

初初见个卖相非常之中式有啲疑惑🤔但一食即刻唔同感觉😍亦系个汁好出色👍🏻我平时唔多钟意食豆,今次清哂!配搭南瓜蓉再加滑身鱼肉,非常之match💯

Mushroom    Risotto

个人认为呢个Risotto 非常之出色,尤其𠮶个柠檬味令到个饭非常之有层次,菇味都非常之浓厚

Sollies  Figs

最后当然唔少得甜品啦,我地就Order咗呢个无花果开心果甜品做生日蛋糕,清清地唔太甜好好味,卖相又靓,生日非常IGable
♥♥♥♥♥
👉🏻总结整体水准十分平均,唯独份量较细,如果两个人食都应该要叫3个Main,不过价钱相宜又唔收加一,所以真系可以试多几道菜式🤗 我地4个女仔去食,3个请寿星女,每人$635,以呢个水准我觉得系抵食

👉🏻另外由中环行过去近过上环,门面好细少少难揾,餐厅好细得几张枱,最好Book位☺️

庆祝纪念
生日