2021-08-26
今晚简单食, 拣左旺角位置非常方便既朗豪坊食个快饭。趁住6点前⌚️人未算多既时间快快上去4楼最多食店𠮶层望下👀有咩啱食。朗豪坊4楼我真系黎过无数咁多次, 可以话系我其中一个最多回忆最有感情既地方,而当中历史最悠久嘅就一定系满记,从读书📚毕业🎓拍拖👫结婚💍到有小孩🧒,它会是唯一一间由朗豪坊开业到而家都一直系度嘅店舖吗,应该系。朗豪坊4楼我食得最多次🥇既一定系满记, 第二既就系pepper lunch, 念好左如果无野啱食今晚都会食返佢。路经呢间新开既灯笼卤味, 上网睇下食评, 开左无几耐已经过百个食评, 人气非常旺, 几个月前先食过佢既上手食店池记。其实灯笼卤味我已经食过佢地既铜锣湾店两次, 食完第一次后blacklist左, 第二次因为同事话想食。 铜锣湾登龙街又系一个我经常会去既地方, 每一次经过, 都唔明🤔点解灯笼卤味会有咁多人排队, 食评又真系好唔错, 我既口味咁唔同人吗?另一间令我百思不得其解点解有咁多好评既系越开越多分店既🍰La Famille, 又系食过两次都觉得唔好味, 揾个时间我会再挑战多一次。因为灯笼卤味既食评之好同未够6点已经差不多满座, 决定再去试下。我地点左大肠,
我地点左大肠, 鸭血, 鑫鑫肠王子面, 鹅油香葱鸡肉卤肉饭, 黑糖珍珠奶茶🧋同蜂蜜荔枝红茶。
大肠, 鸭血, 鑫鑫肠王子面 - 问店员咩系鑫鑫肠, 佢都唔系好答到, 问佢系唔系内脏既一种, 佢话唔系。实物黎到就系一条普通香肠咁既样, 味道我觉得似小时候成日食到既火腿丸腍身版。而大肠同鸭血味道唔错㖞, 我第一次帮衬佢地都有叫呢两个𩠌, 之所以会将佢地列入不再光顾名单就系因为佢地, 𠮶次食, 厨师👨🍳将大肠煮过头, 无晒口感, 鸭血又一D味都无, 捞面的酱汁也是, 只有颜色没有味道。但今次进步左好多, 食材入味又有咬口。
鹅油香葱鸡肉卤肉饭 - 老公点的, 佢本来以为鸡肉会系炸鸡, 原来系白切鸡。不过都好好味, 肉嫩仲要无骨。我食左一啖卤肉饭, 好味, 米饭🍚软熟, 酱汁黏口有层次。
黑糖珍珠奶茶同蜂蜜荔枝红茶就表现普通, 奶茶茶味唔够, 珍珠煮得太腍, 痴埋一齐。红茶𠮶杯味道太甜, 糖水味太重。