2000-07-24
有朋友话过美国Ruth Chris' Steak House 平过香港一半, 去到三藩市就试下啦! 平均一个汤US$4.99, 一个Filet US$27.99, 另加8.25% tax, 自己再比10% tips, 都算平过香港o卦(因为未去过香港果间)!(朋友VV 补充:香港Ruby Chris' 好似$450 一个filet.)可惜价钱唔系问题, 肉质令人失望!不论是台北或三藩市的Ruth Chris, 我都系食medium rare, 两块都系柴皮咁, 亳无味道..o系香港, 我宁愿食Shooter's 52 啦, 起码一个Prime Cut 收你$178, 肉质系嫩滑又有肉味呀!呢几日o系三藩市都算冇啖好食, 最好味只得Tony Roma's (比香港烧得一d) 及Sushi King (迥转寿司, 香港人开!)其他全部大咸大甜, 配焗薯或French Fries连"渔人码头"o既生蚝都不及City Super好食,所以回程时于飞机上边打game 边食中式炒面时, 觉得分外好食!!
可惜价钱唔系问题, 肉质令人失望!