水上人执笠之后,西环尾只系得返南记依啲连锁店,睇网上知道西环尾有间出名嘅粉面店,所以上年十一月夜晚第一次来试食,叫咗碗紫菜四宝河,墨鱼丸同贡丸都有惊喜,同平时食开𠮶啲真系有分别,你食过一次就会明白。隔离𠮶位大叔叫咗碟鹅肠捞,我唔系咁识得欣赏内脏,但见到佢食得咁滋味,我谂有机会我都会食一次。今日来食下午茶,再上OpenRice睇食评见到有唔少差评,主要系讲冇服务,我今日一坐低楼面立即递杯水俾我,令我大感诧异,可能系前人feng得佢多,间店舖有所改善,收银阿姐都有讲多谢,希望keep到服务水准。今次食碗牛腩面,其实都几冒险,因为碱水做得唔好就好大浸味,我平时一定会叫牛腩河。除咗第一啖闻到有碱水之后食落去,面身好脆同冇碱水味,牛筋多个牛腩,牛筋系一整条脆的,牛腩份量就比较少同鞋冇乜特别,整体而言成碗面份量都算少。西环街坊来讲都可以食多次。两次来食都觉得啲食客好似都系喺区外人入嚟食,冇乜后生仔。当系支持吓啲传统食物,唔想日日食米线,又食唔惯啲螺丝粉。食完都有少少口渴,返屋企前买咗杯饮品。
紫菜四宝河

牛筋腩面

食完都有少少口渴,返屋企前买咗杯饮品。