2018-02-12
虽然西营盘距离我地都有点远,不过自从地铁线可达,我地都愿意花钱花时间过黎呢边揾食。Crispy Bistro位于第二街,好近港铁站。小店门面唔大,喺装潢上花过相当多嘅心思,店内设高枱高櫈,亦有数张小枱,后门小花园亦有张大枱,环境写意。中午时间,客人不少,更加有唔少人行过路过买杯咖啡上大量干燥花、霓虹灯牌装饰,「风花说月」却配上「诗酒朋友」,即使系倾计、饮酒都立马变得有诗意,应该就系而家流行嘅文青风了。餐牌供应轻食,例如三文治、沙律、scone、muffiin等,主食有全日早餐、窝夫、可丽饼,分甜食、咸食。如果好似我地两人前来,都建议好似我地咁点个二人套餐,定价$149-195,包两款食物、咖啡/茶(可加钱升级其他饮品)。虽然坐住高枱櫈,但唔会觉得不适,配合小店风格,播住轻音乐,轻松坐左个半钟。西营盘呢个地方有待我地继续去发掘,实在太多可爱之处。假日客人众多,上菜需时,我地点左二人套餐,$195三文鱼窝夫早餐 有烟三文鱼、茄汁豆、滑蛋、薯饼、沙律、窝夫。以窝夫配搭嘅早餐,取代一般嘅面包、牛角包,唔系经常食到,都算几特别。早餐摆盘精美,配上高枱嘅复古格仔纹理,当然要相机食先。沙律份量不少,
假日客人众多,上菜需时,我地点左二人套餐,$195
三文鱼窝夫早餐
早餐摆盘精美,配上高枱嘅复古格仔纹理,当然要相机食先。
沙律份量不少,十分开胃。烟三文鱼中规中矩
可能因为薯饼只系轻轻加热,未有香脆口感。滑蛋做得不错,十分滑溜,成块奄列咁大份。
窝夫配上蜜糖酱,分为四小件,面头焗至金黄,唔会太厚身,口感松软,不会饱滞
甜食可丽饼
有香蕉、朱古力、杂莓口味可选,主要系refer紧雪糕、配料嘅不同。即时制作,需时等候。
卖相几吸引架,有一球杂莓雪糕,加上蓝莓、草莓片
可丽饼蛋香十足,唔会太厚,不过个人认为欠点软熟口感,比较干身,冇乜水份。
Hazelnut Latte +$10
Mocha +$10