2019-09-08
呢日带个朋友嚟美居食米线,Lunch time居然爆哂场要等位,不过原来除咗向街间主舖外,餐厅喺屋苑入面都租多个隔离舖位,可以坐多一倍客👍🏻,所以都系10分钟到就能入座。而家餐厅推用QR code📱自助落单,都方便嘅,有得check单又唔使惊店员落错,仲悭返好多点餐纸。但如果老一辈呢就未必咁方便喇,店员会叫你自己落单先,到真系唔得先帮你打单😂。我哋首先一人一碗米线,由于之前食过佢个麻椒辣系几正,BB辣嘅我叫咗最小辣🌶,佢只辣劲啱我,因为满足到想食小小辣但又顶唔顺太辣嘅欲望。佢只微辣偏麻加上系渗透喺个汤底到🤤,唔系平日见到辣椒或者好红色果种,唔太油,不过有少少咸,但唔大影响。米线方面(佢只卖米线一种面),佢有得比你拣淋啲定硬啲,我普通就OK喇,而且呢到嘅米线比出面幼身少少同弹牙🤩,食到尾都无发胀。另外,我只系叫咗啱哂索汤嘅面筋做𩠌,因为嗌咗小食。面筋有好多嚿(~10),抵食呀👍🏻。我朋友唔食辣,所以叫咗🐔鸡汤米线,其实呢个汤都好好味,味够浓,又系喺第间米线舖食唔到嘅味。讲返米线,每碗都有芽菜、韭菜同菜脯粒,如果唔钟意就记住走咗去喇!价钱方面,鸡汤就$33、麻椒辣就$35,两样都系包一款$
我朋友唔食辣,所以叫咗🐔鸡汤米线,其实呢个汤都好好味,味够浓,又系喺第间米线舖食唔到嘅味。讲返米线,每碗都有芽菜、韭菜同菜脯粒,如果唔钟意就记住走咗去喇!价钱方面,鸡汤就$33、麻椒辣就$35,两样都系包一款$6𩠌,如果叫$8果啲𩠌就补差价$2。我朋友叫咗猪软骨同墨丸做𩠌就即系Total加了$10,价钱有啲贵啰💸,因为等如一碗两𩠌米线都可能成$50,墨丸又得3粒。
Btw胃食嘅我哋一人一碗米线又点够,所以叫咗小食,其实一啲都唔小XD。我哋要咗一份烤烧三并($59),即系有猪颈肉、鸡翼同猪扒🐷。呢样系即烤,所以真系等咗15分钟先有得食。一嚟到发现实物同图系一样㗎😍,劲大份劲吸引,猪颈肉同猪扒每人每样食到成4,5嚿,鸡翼就total得2只。三样入面最好食系猪颈肉,烤到劲香劲脆,真系BBQ果只味,蜜汁甜甜蜜蜜🥰,劲正。另外,猪扒好大块,而且好入味,虽然只味同猪颈肉有啲似,不过无咁甜,同样非常惹味😋。蜜糖鸡翼就最一般,称唔上好食,所以完完全全被比下去。
总括嚟讲,呢间米线舖真系完胜哂其他连锁舖,无论汤底同米线本身都系,但啲𩠌就无乜特别同唔抵。不过烧烤小食就另计🤤,猪颈肉真系必食推介,猪扒就第二。虽然唔平,但佢份量都大,2-4人share嚟食都ok,摊分返无咁贵。题外话,饮品要另加钱,但价钱合理,樽装可乐都系$7,我觉得一定要嗌嚟解下,因为食完觉得系好好食,但都有啲重口味🙈。今日堂食完有外卖优惠,所以我短期内会再encore‼️