2024-10-29 1061 浏览
🥩呢间于70年代开业嘅港式扒房,曾经传闻其实佢叫“茅屋”,但因为招牌字体太潦草,所以先被睇成第尾。近五十年来,餐厅都冇正式澄清过以上嘅传闻,直到近年,新一代先喺IG正式解开呢个谜团。详情可见IG撷图。上菜好快🤵🏻伙记有啲澳牛feel,超有效率又不失礼貌仲好细心,会专登搬张櫈畀我哋摆袋,见我哋有放西装褛,仲主动攞块格仔枱布畀我哋冚住件褛,呢样真系酒店级。(不过都因为呢度地方比较浅窄,其实都系自保方法之一)好有香港精神。喜出望外,比预期中好味,我觉得系我食过同类旧港式扒房餐厅中最优。🥣红白汤都好浓郁,白汤有粟米粒🌽唔会太杰太开粉feel。小餐包就系嘉顿交嚟嘅,室温,牛油系独立包装嘅纽西兰安佳牛油🧈。晚餐$100左右铁板扒餐牛扒可选熟度,酱汁可选黑椒汁或蒜蓉汁。上枱时酱汁已淋在铁板上,不过因为上菜快,上到枱依然“炸炸”声,同样享受到食铁板餐最重要嘅仪式感。牛扒牛质软冧,又唔会觉得太松肉粉,有肉味味道当然同贵价扒房冇得比,但两者属两款完全唔同属性嘅味道追求,真系冇得比较,食得港式扒房就唔好要求食到英式扒房嘅味道,一分钱一分货,千其唔好期望蔗渣嘅价钱可以买到烧鹅嘅味道,咁你呢餐就会食得几开心。留

详情可见IG撷图。

晚餐$100左右

牛扒牛质软冧,又唔会觉得太松肉粉,有肉味

留意只收现金。