2015-03-13
8-3-2015 (Sun)中午,同男友行完鲤鱼门渡假村后肚饿揾o野食,落筲箕湾好定去赤柱睇埋美利楼?男友话赤柱啦,一场o黎到,而且可顺道探埋男友人LKH,可以支持吓佢嘛.啊,好吖.我o地去到,边行边揾o野食,见到有pizza,有西餐厅,再行前啲,呢间有齐pizza同中西餐,咁就呢间.我o地选择坐出面,睇睇餐牌,样样都系$138.00.我o地谂住买件pizza俾LKH食,于是叫个pizza,但问问侍应会有几大件先,侍应答12吋薄批,啊,咁同男友share呢个先.咁叫咩 口味呢?大多数都好大路,但见到有个系拿波里好似几特别,于是问侍应呢个有咩馅?佢答有咸鱼仔,咁我o地试吓,然后叫两杯汽水.Order 完等11分钟,pizza终于搅掂,食吓先, 咸鱼仔真系好咸,但好在佢唔似香港咸鱼咁咁大阵味,而面上o既暖暖o既芝士好软滑,口感好好,好过Pizza Hut o既. 味道: 5分当剩返两件时,我o地谂留唔留俾LKH, 但碍于LKH注意饮食健康,我谂怇唔食咸鱼仔,一系挑走佢,男友话都系唔好.咁我o地食埋佢啦,食完后又觉得唔系几够,于是叫多个lunch.今次要美式汉堡,侍应问我o地要几成熟?男友
我o地谂住买件pizza俾LKH食, 于是叫个pizza,但问问 侍应会有几大件先,侍应答12吋薄批,啊,咁同男友share呢个先.咁叫咩 口味呢?大多数都好大路,但见到有个系拿波里好似几特别,于是问侍应呢个有咩馅?佢答有咸鱼仔,咁我o地试吓,然后叫两杯汽水.
Order 完等11分钟,pizza终于搅掂,
味道: 5分
今次要美式汉堡,侍应问我o地要几成熟?男友答6成,佢o地话得medium同唔记得咩?咁medium啦.再加一个外卖烧鸡胸三文治俾LKH.侍应问我烧鸡胸三文治想即刻落埋单定等我o地食埋汉堡至落?为保新鲜,等我o地食埋至再落啦.但我就问,我o地其中一杯散叫o既汽水可唔可转返做跟餐o个杯?侍应答可以,真系好.
等o左好耐,又到o黎喇.都几巨大o架,
然后食汉堡喇,牛肉冇调过味,连盐都冇落, 系食原味牛肉,o岩o岩可以中和返朝早食o嗽个个超咸猪柳汉堡,但我觉得加少少黑椒会惹味啲.
配料方面,洋葱好似煎过龙,腍都唔紧要,但有啲苦.而田园沙律,醋o既份量落得o岩o岩好,又清又正,一口薯条一口沙律菜,食得舒服.
味道: 5分
而中途,侍应提我,由于冇外卖杯,所以烧鸡胸三文治o个杯饮品要o系o度饮埋,拎唔到走.啊,唔紧要啦.不过我转饮冻柠水.
冻柠水到o黎,侍应放低时话己加o左糖水,而呢个系胶杯,只不过冇盖嗜,饮吓先,唔太甜,但得两片柠檬唔系好够,冇乜柠檬味.
味道: 4.7分
由于我见到LKH先生,惊佢唔知行o左去边,于是我拎埋杯冻柠水去揾佢先,男友等三文治到.
等o左好耐,男友至拎份三文治o黎,一样系有沙律菜o既,同LKH倾几句后就同佢道别喇.
呢个食评唔计烧鸡胸三文治.
其他:
由于我o地坐o系红豆帐篷下,所以食物相全部变红o左.