2021-11-09
📍 𝐓𝐡𝐞 𝐁𝐮𝐭𝐭𝐞𝐫𝐟𝐥𝐲 𝐑𝐨𝐨𝐦香港最难Book嘅下午茶☕️,我系9月1日上午9点系官网Book左今日去食😋期待已久,去到餐厅嘅时候职员好细心咁问我同朋友有冇食物敏感🙇🏻♀️我本身对坚果类食物有敏感所以职员有帮我预备无坚果食品。我觉得因为我哋坐近窗嘅位置,有少少背光所以影相唔系特别靓,同埋冷气好冻🌝如果大家需要预约嘅话记得我每个月嘅1号9点钟去官网抢🙌🏻叫左一壶Choco Mint Truffle同Emperor’s White Garden ,可能饮唔惯所以觉得两壶茶都系怪怪地,白茶好似饮紧香水咁🥶,相比之下Choco Mint Truffle好似好味啲饮到最尾感觉好似有少少薄荷味道🫖蟹肉牛油果青瓜三文治:包身较干,蟹肉味香浓而且突出,反而食唔到牛油果味,四款三文治我觉得最好食系呢款,因为食落去好清新🌱芝士火腿三文治:面包亦煮系偏干,夹心嘅芝士咸咸地好creamy,同平时嘅芝士片唔同,上面亦有酸洋葱、酸青瓜,我觉得如果宣扬重摆喺中间𠮶夹心应该都会唔错。鱼子酱烟熏三文鱼三文治,烟熏味真系几重,中间嘅烟三文鱼片毫不吝啬,非常厚,口感一级棒👍🏻黑松露蛋沙律三文治,虽然食落口松露味极重
黑松露蛋沙律三文治,虽然食落口松露味极重,但系感觉上好似同蛋沙律嘅内馅料唔系好夹,我认为如果个蛋咸少少会比较好食🥺
细细杯嘅蘑菇汤虽然佢好迷你,但好够热,有适量嘅蘑菇碎,比坊间普通餐厅嘅蘑菇汤相对上冇咁咸,质地唔算太稠,好creamy好正🙌🏻🙌🏻
Scone好松脆,尤其是个饼底脆卜卜,其实我食完一个之后refill左4个😂佢嘅果酱有两个味,分别系鲜橙整出嚟果酱,有大量橙肉,唔会太甜,杂莓果酱亦都系酸酸甜甜,Butter Cream比起普通牛油🧈
之后就系最期待嘅餐车出巡,由于我唔识得坚果嘅关系所以其实餐厅嘅每一款我全部都唔食得😂,我朋友每一样多叫咗一份佢试吓个口感然后send俾我影吓相😍
抹红豆慕丝挞,上面喷咗一层好薄嘅抹茶粉,中间抹茶慕丝味道香浓而不苦涩,中间嘅红豆同抹茶好夹,下面嘅饼底牛油味好重,虽然系硬嘅但系饼底唔会太厚💚
拿破仑,呢个果然系Rosewood嘅招牌菜,呢个拿破仑真系超级好食😋我认为中间嘅𠮶个cream好友咖啡/奶茶加云呢拿咁嘅吉士味,饼皮脆脆
柠檬马卡龙🍋,好酸好酸,唔系太甜杏仁味好重,正常马卡龙口感冇乜特别😉
草莓忌廉蛋糕🎂,好普通,啲cream好啖,就好似普通嘅草莓忌廉蛋糕咁
朱古力三兄弟,呢三粒圆形嘅朱古力,入边有一粒榛子果仁,一食落口脆卜卜,感觉好特别
朱古力香蕉挞,香蕉味适中唔会盖过朱古力嘅味,上面嘅朱古力浆有少少酒嘅味道,有一种甜而不腻嘅感觉
朱古力忌廉泡芙,中间嘅朱古力cream入边有少少脆米,口感丰富,呢个睇卖相好甜但系食落去偏苦,有少少意想不到的感觉
牛奶朱古力碎块,好少牛奶朱古力系唔甜,做得几好唔会令人觉得太腻,中间有说嘅花生、果仁,
朱古力黑森林蛋糕,上面有偏苦嘅朱古力碎,中间有Cream同酒心嘅馅料,虽然佢卖相好普通好似街边档口嘅黑森林蛋糕,不过总括来讲我觉得朱古力嘅食物佢系算最好食。酒心同埋朱古力嘅比例平衡,调校得非常之好。
杂果杯入边有士多啤梨红莓黑莓蓝莓,我觉得佢本身入边嘅水果偏酸,所以有点果酱一齐食,咁样就会冇咁酸。🍓
之后一个红莓嘅果冻杯,呢个果冻杯个口感同味道好奇怪🥶好似有少少豆奶加维他奶嘅味道,而佢嘅口感系唔似啫喱亦都唔似果冻,偏硬,好似鱼胶粉落得太多嘅感觉。🤮
水果软心朱古力、茉莉花香朱古力、酒心朱古力,呢三粒朱古力都比我想像中好食唔会好甜中间仲会有唔同嘅味👍🏻
杏脯朱古力块,太甜了,食完之后起晒痰🤮
芒果椰汁杯,一个好似食紧芒果糯米饭咁两个字讲晒!好味😋
评分时间❣️ (最多五颗星,如不推荐会打交叉)
食物质素⭐️⭐️⭐️⭐️
环境⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️