2019-03-22
同屋企人食饭,佢地喜欢日本野所以就带佢地黎呢间响母校附近的日式小店,食过一次午餐,但晚饭都系第一次。七点九黎到都坐满左九成,落单前老板娘已经同我地讲定因为系即叫即煮,所以会等得比较耐,前面好几张枱的客都未有野食,而望返厨房只有两人煮野食。所以黎呢度食晚餐,需要预返落单后最少半个钟先会有野食。但食物质素令我觉得等都值得!点左个塩烧黑豚扒定食,上菜时有埋胡椒同盐俾你调味,不过个人觉得本身已经好够味,肉带少少肥膏,所以咬落去肉汁非常多,肉质都比较嫩,只系食到边边位就会实返少少,但都系水准之内。黑豚扒旁边配生菜丝,另外仲有味噌汤,一睇之下已经觉得不得了,汤用左好多材料去煮,连肉粒都煮得非常入味同淋,系一咬即散开同溶的感觉。食日本野不妨配返支细细的清酒,180ml的白壁藏纯米酒非常易入口的。