2012-07-11
由于此餐触怒了我的女友大人。。。。故今次的食评由女友代劳。。内容如下︰拎住两张团购入去谂住食晚餐啦,系铜锣湾八点既时间,餐厅入面只有小猫三四只,一坐低有个女侍应好快咁比左只花生我地,之后就问我地要D咩食,最后我地选择左一碗酸辣汤、一碗豆腐汤、北京填鸭(+薄饼)、小笼包、炸鸡软骨、蒜蓉青瓜 (好似好多野食咁)虽然餐厅入面客人唔多,但D野食等左劲耐都未有,等等等半个钟左右终于上齐晒𩠌!!!ROUND 1酸辣汤 -> 初初入口都觉得唔错,但饮多几啖就觉得好咸,最后饮唔到一半就放弃左不过个豆腐汤就几好饮,都算清淡。北京填鸭(+薄饼)-> 味道不过不失,但系D薄饼唔够热,同埋太厚身-> D鸭既切到一「忽」一「忽」,卖相唔多好睇,一上碟GE感觉好似系是但系只鸭到揾D肉同皮出泥咁炸鸡软骨-> 好干,好油蒜蓉青瓜-> 呢个唔错,D味几好,几开胃仲有小笼包(唔记得影相),都几好味,只系个皮厚左少少,不过算系唔错。食完ROUND 1只系觉得食左阵风落肚,准备ROUND 2。ROUND 2由于团购讲话小笼包、青瓜同鸡软骨可以任食,咁鸡软骨就无谓再要多碟啦,于是叫左侍应帮我地落多笼小笼包同青瓜,肥仔侍应好好,
内容如下︰
拎住两张团购入去谂住食晚餐啦,
系铜锣湾八点既时间,餐厅入面只有小猫三四只,
一坐低有个女侍应好快咁比左只花生我地,
之后就问我地要D咩食,
虽然餐厅入面客人唔多,
但D野食等左劲耐都未有,
等等等
半个钟左右终于上齐晒𩠌!!!
ROUND 1
不过个豆腐汤就几好饮,都算清淡。 北京填鸭(+薄饼) -> 味道不过不失,但系D薄饼唔够热,同埋太厚身
炸鸡软骨 -> 好干,好油
蒜蓉青瓜 -> 呢个唔错,D味几好,几开胃
ROUND 2
由于团购讲话小笼包、青瓜同鸡软骨可以任食,
咁鸡软骨就无谓再要多碟啦,
于是叫左侍应帮我地落多笼小笼包同青瓜,
肥仔侍应好好,好快手帮我地加多碟青瓜,
但系佢话小笼包要等多阵,
ANYWAY,咁食住青瓜等下先啦。
等等等等
点知,一等就等左差唔多半个钟既时间,
小笼包仲未见影,
就叫经理催一催,
点知系同经理讲既过程,
经理无啦啦SALE我地食其他野,话可以有优惠,
。。。。。。无言,
当下既感觉好HARD SALE,
我地重申只系想食小笼包炸,
佢就话帮我地落左单,
OK,又等等等等等等
又过左十五分钟啦,
都系忍唔住又再叫个女侍应帮我地跟跟,
同埋叫佢加多笼小笼包,一共2笼
费时下一ROUND又再等多唔知几耐,
佢话OK,
终于第2笼小笼包上到枱,
以为等左咁耐,
D包应该热嫁,
但点知相比起第一笼,已经唔太热之余,D肉汁都唔见咁D,
食完之后,
又等左阵,谂住第3笼应该差唔多上泥啦,
点知等左十分钟都系无,
最后我地问番个女侍应系唔系帮我地落左2笼小笼包,
佢话落左啦,再指指枱面果笼小笼包,话:咪泥左啰。。。。。。
但当时枱面得一笼,
请问佢系点样计到2笼出泥?
ANYWAY,唔想再等,
决定埋单走人,
团购讲明无加一,
但原来一开始碟花生要收钱, 最后$10花生+$1小计先可以离开。。。。。。
总结:
1。所谓既任食都唔系任食,劲耐都唔比你食。
2。一开始比碟花生又唔讲明要收钱,感觉比人揾笨。
3。个女侍应态度真系麻麻,经理好HARD SALE,不过个肥仔侍应几好。
4。好失望,希望唔会再有人中伏。
题外话/补充资料:
小弟的感想︰
讲真。。 如果一早在 GROUPON 写明花生要收 10蚊,我觉得合理。起码我有权选择买唔买张 GROUPON,但系要埋单先知收钱,就有一点被骗的感觉。
食物还不错,但经营手法却很有问题,尝试以「拖字阙」包装成「任食」,却十分令人反感。
我觉得呢一间餐厅做埋呢一水团购客就应该做唔住 ga la
衷心一句,
TO: 肥哥哥侍应,
你咁好 ge 服务态度,唔使惊无其他食肆请你,
快 D 转工 la